Resolució
Q-02310/2010 Manca de resposta de l'Ajuntament de Mollet del Vallès a un recurs de reposició contra la resolució d'una adscripció en comissió de serveis amb relació a les retribucions bàsiques.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 25/05/2010
Data de l'últim moviment 23/02/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Mollet del Vallès Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada manifesta el seu desacord amb la manca de resposta de l'Ajuntament de Mollet del Vallès al recurs de reposició presentat en data 9 de desembre de 2009 contra la resolució de la seva adscripció en comissió de serveis amb efectes del dia 1 d'octubre de 2009 al lloc de treball de dinamitzador sociocultural fins a la reincorporació del titular, que es troba en situació de reserva de lloc de treball, o en tot cas, per un termini màxim de dos anys.

La persona interessada va participar en la convocatòria (codi 1PIV-C1-2009) per accedir, per promoció interna vertical, al lloc de treball provisional esmentat corresponent a la categoria professional de tècnic especialista i al qual s'atribuïa un nivell retributiu corresponent al grup de classificació C-1, complement de destinació 19, complement específic 30-6% i una retribució bruta anual per a l'any 2009 de 26.051,32 euros.

Tot i haver estat nomenat per ocupar la plaça, en la resolució s'esmenta que aquesta plaça s'ha d'ocupar en comissió de serveis i que s'ha d'abonar la diferència de les retribucions complementàries corresponents al lloc que la persona interessada tenia en propietat i al que ocuparà mentre duri la comissió de serveis, sense esmentar res respecte de les retribucions bàsiques, com sí que feia la convocatòria.

Contingut

D'acord amb el contingut de la queixa, el Síndic recorda al consistori que, amb relació al nivell retributiu, a la convocatòria s'anunciava que la plaça corresponia al grup de classificació C-1, complement de destinació 19, complement específic: 30-6% i una retribució bruta anual 2009 de 26.051,32 euros.

La persona interessada acomplia tots els requisits per poder-hi accedir i va ser admès a la convocatòria mitjançant la resolució de data 3 d'agost de 2009 i proposat pel tribunal qualificador per al nomenament provisional fins a la reincorporació del funcionari titular de la plaça.

En referència a això, el Síndic recorda que la forma de provisió hauria d'haver estat un interinatge, ja que d'acord amb l'article 10 de l'Estatut bàsic de l'empleat públic aquesta és la forma en què s'han de fer els nomenaments del personal per al desenvolupament de les funcions pròpies dels funcionaris de carrera en el cas de substitució transitòria del titular.

La selecció dels funcionaris interins s'ha de fer d'acord amb procediments que respectin els principis d'igualtat, mèrit i capacitat i han de cessar, d'acord amb l'apartat 3 del mateix precepte, quan finalitzin les causes que van donar lloc al seu nomenament, que en aquest cas és la incorporació del titular amb dret a reserva de plaça. 

Les comissions de serveis són una forma de provisió extraordinària dels llocs de treball reservats a  funcionaris per a l'ocupació dels quals els funcionaris en servei actiu han de complir les condicions establertes a la relació de llocs de treball per als desenvolupament de les funcions o dels llocs que passen a ocupar.

En el cas del promotor, no es compleix el principal requisit per ser adscrit al lloc de treball objecte de la convocatòria, ja que no és funcionari del grup de classificació C1 sinó del C2, tot i que sí que reuneix els requisits per poder ocupar amb caràcter de funcionari interí la plaça objecte de l'oferta pública, perquè està en possessió de la titulació exigida per ocupar el lloc de treball corresponent al grup de classificació C1.

D'acord amb l'article 6 del Decret 214/1990, de 30 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de personal al servei de les entitats locals, és personal interí el que per nomenament de l'alcalde o president de l'entitat local presta serveis amb caràcter transitori i ocupa llocs de treball reservats a funcionaris de carrera, bé perquè aquests llocs es troben vacants, bé perquè estan proveïts per personal en alguna situació administrativa amb dret a la reserva del lloc.

De la mateixa manera, el Reglament de selecció, promoció i provisió de llocs de treball de l'Ajuntament de Mollet del Vallès (BOP 67, de 19 de març de 2007) determina en l'article 18 que es pot nomenar personal interí per ocupar els llocs de treball en substitució de personal funcionari que gaudeixi del dret de reserva de plaça i destinació.

El mateix reglament també estableix a l'article 50 com a forma de provisió extraordinària dels llocs de treball del personal funcionari la comissió de serveis, i determina en l'article 51 que per poder ocupar-los en comissió de servei el personal funcionari ha de reunir els requisits i les condicions establertes a la relació de llocs de treball per al desenvolupament de les funcions del lloc que ha d'ocupar.

Igualment, determina en el precepte 54 que el personal en comissió de serveis ha de percebre la totalitat de les retribucions, d'acord amb el que li pertoqui pel lloc de treball que desenvolupa quan siguin superiors a les que percebia sense que en cap cas les retribucions puguin minvar.

En definitiva, el promotor, ja que no és funcionari del grup C1, no pot ocupar com a funcionari de carrera en comissió de serveis la plaça objecte de convocatòria, ja que aquesta és una forma extraordinària de proveir de forma temporal un lloc de treball reservat a un funcionari de carrera que compleixi amb els requisits establerts a la relació de llocs de treball.

Això no obstant, cal dir que, en cas d'haver-la pogut ocupar, també hauria d'haver percebut les retribucions del lloc de treball exercit en comissió de serveis que són superiors a les que percebia fins a la resolució d'adscripció en comissió de serveis.

Ateses totes aquestes circumstàncies i d'acord amb el que estableix l'article 57.3 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, el Síndic suggereix al consistori que es retrotregui el procediment al moment en què es va resoldre adscriure la persona interessada a la plaça objecte de la convocatòria en comissió de serveis, i se'l nomeni funcionari interí, fins a la reincorporació del titular de la plaça en situació de reserva de lloc de treball.

Igualment, i atès que la persona interessada ha estat desenvolupant les funcions atribuïdes al lloc de treball, suggereix que, en endavant i mentre duri el nomenament, percebi les retribucions inherents al lloc de treball dotat pressupostàriament i que se li aboni la diferència entre les retribucions percebudes i les que realment li haurien correspost amb els interessos escaients.

Tramitació

Data Administració Tràmit

14/06/2010 Ajuntament de Mollet del Vallès Sol·licitud d'informació a l'Administració
22/09/2010 Ajuntament de Mollet del Vallès Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/12/2010 Ajuntament de Mollet del Vallès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/01/2011 Ajuntament de Mollet del Vallès Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/02/2011 Ajuntament de Mollet del Vallès Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
23/02/2011 Ajuntament de Mollet del Vallès Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)