Resolució
Q-02321/2010 Disconformitat amb les circumstàncies en què es va desenvolupar la convocatòria de contractació de treballadors per a la campanya forestal d'estiu 2010.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 25/05/2010
Data de l'últim moviment 14/06/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Interior Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada està disconforme amb les circumstàncies en què es va desenvolupar la convocatòria de contractació de treballadors per a la campanya forestal d'estiu 2010. Les seves queixes se centren en la brevetat del termini per formalitzar les sol·licituds, en la manca de disponibilitat de la carta de presentació que havien de facilitar les oficines de treball de la Generalitat (OTG) i en la negativa a acceptar els documents (fotocòpia compulsada del llibre d'escolaritat en què constaven les notes de les PAU) facilitats per a l'acreditació del compliment dels requisits de les bases de la convocatòria.

Contingut

Pel que fa la brevetat del termini, Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments comunica que la qüestió és un tema que es tracta amb els representants dels treballadors i que, tenint en compte que la campanya havia de començar, es van haver d'escurçar els terminis amb la finalitat d'assegurar-ne l'inici. Això no obstant informa que, amb la voluntat de continuar millorant el procés selectiu, té la queixa en consideració per a futures edicions. 

Pel que fa a la manca de disponibilitat de la carta de presentació que havien de facilitar les OTG, la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments manifesta que, tot i que el procés de selecció es fa en col·laboració amb el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) en virtut d'un conveni signat als efectes d'aquesta campanya, el tràmit és propi del SOC i, en conseqüència, la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments es compromet a fer arribar la queixa al SOC.

Amb relació a l'acreditació de la titulació establerta en les bases de la convocatòria, la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments afirma que les bases de la convocatòria exigien de la mateixa manera a tots els aspirants que estiguessin en possessió de la titulació exigida o resguard, o bé que demostressin que es trobaven en condicions d'obtenir-lo, i esmenta un seguit de normativa relativa al procediment d'expedició dels títols dels estudis superats.

En el cas del company de la promotora de la queixa segurament no es va acceptar la fotocòpia compulsada del llibre d'escolaritat en què constaven les notes de les PAU, perquè no acreditava de manera fefaent que estava en possessió del títol de batxillerat o que estava en condicions d'obtenir-lo, però el cert és que per a les proves a què es va presentar (peons i oficials de primera prevenció activa forestal) el títol de graduat escolar era suficient. 

El Síndic considera que hi va haver un excés de zel en l'actuació administrativa a l'hora de valorar el document que va presentar la persona interessada per acreditar el compliment de les bases de la convocatòria. Tenint en compte les equivalències laborals o professionals entre els estudis previs a l'entrada en vigor de la Llei 2/2006, de 3 de maig, d'educació, i els recollits en aquesta norma, el llibre d'escolaritat acreditava que, si bé la persona interessada no presentava el títol de graduat escolar, sí que estava en condicions d'obtenir-lo, ja que només podia accedir a les PAU, després d'haver cursat el COU, si s'havia superat prèviament l'educació general bàsica (al final de la qual s'obtenia el graduat escolar), que donava accés a l'antic batxillerat unificat polivalent (BUP).

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/09/2010 Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments Sol·licitud d'informació a l'Administració
08/11/2010 Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/12/2010 Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/01/2011 Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/06/2011 Departament d'Interior Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació- BOE.106 (04/05/2006)