Resolució
Q-02340/2014 Manca de resposta sobre l'estat de tramitació d'un expedient sancionador incoat per la Direcció General de Turisme

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu
Data d'inici 15/04/2014
Data de l'últim moviment 01/06/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Contingut

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta de la Direcció General de Turisme sobre l'estat de tramitació de l'expedient incoat arran de la denúncia que la seva representada va presentar el dia 27 d'octubre de 2012 contra una agència de viatges. La denúncia va ser admesa a tràmit i va donar lloc a la tramitació d'un expedient. Posteriorment, arran d'un requeriment de la Direcció General, en data 17 de maig de 2013 la persona interessada va presentar al·legacions. Tot i això, des de llavors no té constància que s'hagin fet més tràmits amb relació a aquest expedient. 

En aquest sentit, considera que, tenint en compte que la persona interessada no només va formular una denúncia, sinó que a més, se la va requerir perquè presentés al·legacions i se li van facilitar les al·legacions de l'empresa denunciada, se l'hauria d'informar sobre la continuïtat que s'ha donat a l'expedient.

El Síndic recorda que la denúncia formulada pel ciutadà és una sol·licitud d'actuació adreçada a l'Administració i, per tant, ha de ser contestada. Aquesta obligació, que forma part del dret dels ciutadans a una bona administració i que recull l'article 22 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, ha estat incorporada en el Codi de bones pràctiques elaborat per aquesta institució. 

En el cas que la promotora de la queixa volgués exercir el dret d'accés a la informació que conté l'expedient, cal tenir en compte els principis que sobre aquest dret recull la Llei bàsica estatal 19/2013, de 9 de desembre, i la Llei 19/2014, de 29 de desembre. Ambdues lleis coincideixen a assenyalar que l'exercici del dret d'accés a la informació pública pot ser limitat si el coneixement de la informació comporta un perjudici per a la investigació o la sanció de les infraccions administratives. En aquest cas, però, l'aplicació dels límits d'accés no pot comportar una denegació automàtica de la sol·licitud sinó que la limitació s'ha d'interpretar restrictivament en benefici del dret d'accés. 

L'aplicació dels límits s'ha de justificar i ha de ser proporcional a l'objecte i a la finalitat de la protecció, tenint en compte les circumstàncies del cas concret i la concurrència d'un interès públic o privat superior que en justifiqui l'accés. 

Fetes aquestes consideracions, el Síndic estima que la persona interessada ha estat informada de les actuacions realitzades amb motiu de l'obertura de l'expedient de diligències prèvies, atès que la Direcció General va posar en coneixement seu la versió de fets de l'agència i la documentació que aquesta havia tramès. 

Tot i això, el Síndic considera que cal donar resposta expressa a la promotora de la queixa per comunicar-li quin ha estat el desenllaç de la seva denúncia, tenint en compte que el trasllat d'aquesta informació no constitueix una cessió de dades de caràcter personal. 

Per tot això, aquesta institució recomana al Departament d'Empresa i Ocupació que doni les indicacions oportunes a la Direcció General de Turisme perquè atengui l'escrit de la persona interessada en els termes anteriorment exposats.

Posteriorment, la Direcció General de Turisme ha posat de manifest que, tant la Llei estatal 19/2013 com la Llei catalana 19/2014, de 29 de desembre, estableixen expressament que el dret d'accés a la informació no podrà ser autoritzat en el cas que la informació reculli dades relatives a la comissió d'infraccions penals o administratives, llevat que s'hagi imposat l'amonestació pública de la persona infractora o quan hi hagi un consentiment exprés per part de la persona afectada. Així doncs, atès que es tracta d'una informació que està especialment protegida, es conclou que no es pot informar la persona interessada del desenllaç de la seva denúncia malgrat les recomanacions establertes en el Codi de bones pràctiques.

En conseqüència, aquesta institució ha iniciat la revisió del contingut del Codi, aprovat per resolució de 2 de setembre de 2009, per posar-lo al dia d'acord amb les diferents disposicions normatives aprovades fins aquella data.

Tramitació

Data Administració Tràmit

30/04/2014 Direcció General de Turisme Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/05/2014 Direcció General de Turisme Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/02/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
04/03/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
29/05/2015 Departament d'Empresa i Ocupació No irregularitat
29/05/2015 Direcció General de Turisme No irregularitat
01/06/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat