Resolució
Q-02341/2011 Queixa pel canvi de criteri seguit per algunes oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya a l'hora de gestionar l'oferta d'ocupació.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu
Data d'inici 15/04/2011
Data de l'últim moviment 23/12/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada, que fa tràmits per contractar persones estrangeres per treballar en l'àmbit del servei domèstic, indica que algunes de les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (en endavant SOC) que havien emès sense cap problema certificats d'insuficiència, actualment o bé no gestionen l'oferta presentada per cobrir el lloc de treball, o bé no emeten la certificació d'insuficiència de demandants d'ocupació disponibles per acceptar l'oferta, de manera que incompleixen la normativa que regula la informació mínima que ha de contenir la certificació de la insuficiència de demandants d'ocupació.

Contingut

Un cop estudiada la normativa actualment vigent (article 65 del Reial decret 557/2011) i la que era aplicable en casos com el que es desprèn de la informació facilitada pel promotor de la queixa (article 50 del Reial decret 2393/2004), el Síndic, a fi de dotar de transparència i de seguretat jurídica el procés seguit pel Servei d'Ocupació de Catalunya quan gestiona una oferta d'ocupació, ha recomanat al Departament d'Empresa i Ocupació que:

- Deixi sense efecte la nota informativa sobre l'emissió de les certificacions d'insuficiència, emesa el setembre de 2010, en què es feia constar que no s'emetria cap certificat d'insuficiència en cas de perfils de baixa ocupació. 

- Examini el contingut de la Circular 7/2005 dictada pel SOC amb relació a la gestió de les ofertes i l'emissió dels certificats d'insuficiència a fi que: la tramitació que recull sobre la gestió de l'oferta s'adigui amb la regulació que conté l'article 65.2 del Reial decret 557/2011; s'hi incorpori expressament el nombre de candidats a partir del qual cal exigir a l'ocupador que ratifiqui l'oferta, i s'inclogui el peu de recurs en els models d'escrit adreçats a l'empresari en què es resol la manca d'emissió d'una certificació d'insuficiència de demandants d'ocupació.

- Publiqui la circular al DOGC tenint en compte els seus destinataris i els efectes que en deriven, i que, mentre la publicació no es faci efectiva, doni a conèixer la circular per mitjà del web del Departament i en lliuri una còpia o extracte a l'ocupador que vulgui gestionar una contractació per a una ocupació no qualificada de difícil cobertura.

Finalment, el Síndic també ha suggerit al Departament d'Empresa i Ocupació que s'incorporés algun mecanisme per possibilitar les entrevistes dels candidats a les oficines de treball del SOC amb la presència d'algun dels responsables en aquells casos en què s'intuís que hi podia haver un rebuig injustificat de candidats.

Davant d'aquests suggeriments, el SOC ha donat compte del fet que totes les instruccions facilitades a les oficines de treball estant sent revisades a la llum de l'article 65.2 del Reglament d'estrangeria vigent perquè s'hi han detectat aspectes que han de ser corregits. Exposa també que quan l'Administració de l'Estat publiqui la nova ordre ministerial es dictaran sense demora les instruccions corresponents, que recolliran gran part de les recomanacions efectuades.

Quant a la incorporació d'un peu de recurs a la notificació de la decisió de no emetre el certificat d'insuficiència, el SOC reconeix la pertinència d'establir algun mecanisme que permeti efectuar una reclamació àgil a les empreses o als ocupadors que no estiguin d'acord amb la decisió.

El Síndic, però, observa que el SOC no es pronuncia amb relació a la possibilitat de dur a terme les entrevistes a les oficines de treball, de manera que considera que seria necessari que no s'obviés estudiar aquesta possibilitat d'actuació.

Per acabar, el SOC exposa que les instruccions dictades seran publicades al seu web i, a més a més, es lliurarà a les empreses un document en què quedi identificat el procediment i la gestió que es durà a terme, i també quines són les obligacions de l'empresa i les de les persones candidates que hi siguin derivades. 

Amb relació a aquest punt, el Síndic insisteix en el fet que, al marge de la publicació al web, cal que les instruccions també es publiquin al DOGC (article 21 Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú), tenint en compte els seus destinataris -personal de l'Administració i ciutadans que vulguin gestionar una oferta- i, per tant, els efectes ?ad extra? previstos.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/05/2011 Secretaria d'Ocupació i Relacions Laborals Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/06/2011 Secretaria d'Ocupació i Relacions Laborals Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/09/2011 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/12/2011 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
23/12/2011 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)
Real Decreto 557/2011, de 20 de abril, por el que se aprueba el Reglamento de la Ley Orgánica 4/2000, sobre derechos y libertades de los extranjeros en España y su integración social, tras su reforma por Ley Orgánica 2/2009- BOE.103 (30/04/2011)