Resolució
AO-02346/2014 Actuació d'ofici relativa al funcionament i la gestió de la llista d'espera d'adopcions per part de l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Adopcions
Data d'inici 15/04/2014
Data de l'últim moviment 21/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

Segons s'ha informat el Síndic, durant el temps d'espera des que les famílies o persones individuals són valorades idònies per adoptar fins que se'ls assigna un infant, atesa la manca d'informació oficial de què disposen sobre l'evolució de la tramitació del seu expedient d'adopció i de quin és el lloc que ocupen en la llista d'espera, es creen espais de trobada (presencials o per Internet), a través dels quals s'elaboren llistes comparatives i aproximatives de l'ordre de posició que ocupen les famílies, amb l'objectiu de donar un indicatiu de l'evolució de la tramitació dels seus expedients.

En vista d'aquesta informació, en data 14 d'abril de 2014, el Síndic va obrir una actuació d'ofici destinada a estudiar aspectes relacionats amb el funcionament i la gestió de la llista d'espera d'adopcions.

Contingut

Un cop estudiada aquesta qüestió, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família: 

1. Que es revisi el sistema emprat per l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (en endavant ICAA) per dotar de més transparència la informació que s'ofereix respecte de la gestió i els moviments de la llista del Registre de famílies que volen adoptar un infant.

2. Que es donin les ordres oportunes per tal de dotar de certa publicitat la llista d'espera de famílies i persones individuals que s'han ofert per una adopció nacional a Catalunya, i les llistes de famílies en espera per a una adopció internacional (en funció del país d'origen de l'infant), a fi que es permeti conèixer la relació entre l'ordre d'entrada dels diferents oferiments d'adopció i les assignacions de famílies o persones individuals a infants que es van produint.

3. Amb aquesta finalitat, que es valori la conveniència d'utilitzar el sistema que es cregui més convenient (com ara un codi alfanumèric) que inclogui informació sobre el tipus de família, la data de presentació de cada oferiment, el perfil d'infant indicat en cada oferiment i pel qual la família ha estat declarada idònia per adoptar, la data de la idoneïtat administrativa o judicial i la data de l'assignació de l'infant. 

4. Que es revisi el sistema d'informació emprat per l'ICAA, relacionat amb l'evolució i la tramitació dels processos d'adopció durant els anys d'espera de les famílies i persones individuals declarades idònies per adoptar, amb l'objectiu de pautar que puguin rebre una temporització periòdica d'aquesta informació, millorar-ne la qualitat i facilitar informació respecte del lloc que ocupen a la llista d'espera.

Tramitació

Data Administració Tràmit

08/05/2014 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Sol·licitud d'informació a l'Administració
25/06/2014 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/10/2014 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/10/2014 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/12/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
08/01/2015 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/02/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
16/02/2015 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/02/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
01/04/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
20/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Irregularitat
20/10/2015 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Irregularitat
21/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració