Resolució
AO-02351/2012 Actuació d'ofici per estudiar l'atenció als infants amb diabetis tipus 1

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Problemes de salut i/o discapacitat en l'infant
Data d'inici 28/03/2012
Data de l'últim moviment 20/09/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El Síndic ha obert una actuació d'ofici arran de la informació rebuda de l'Associació de Diabètics de Catalunya de les Terres de Ponent, referida a diverses qüestions relatives als infants i als adolescents que pateixen diabetis tipus 1.

Atès que la resolució de les qüestions exposades depèn de la coordinació entre l'àmbit de la salut i l'àmbit educatiu, el Síndic s'ha adreçat tant al Departament de Salut com al Departament d'Ensenyament per traslladar-los les qüestions que fan constar els promotors de la queixa, que són les següents:

1. Problemes per aconseguir les xeringues i les tires reactives per efectuar els controls de glucèmia. 

2. Manca de personal a les escoles per fer els controls i injectar la insulina quan l'alumne amb diabetis no és encara autònom. 

3. Manca de formació del personal docent i dels monitors, que de vegades no saben resoldre una petita hipoglucèmia i han de trucar els pares. 

4. De vegades, privació dels infants de participar en les sortides escolars, colònies, etc., tot i que el Protocol d'actuació per a la diabetis a l'escola, acordat entre l'Associació de Diabètics de Catalunya (ADC) i els departaments d'Educació i de Salut de la Generalitat de Catalunya, estableix que l'alumnat que pateix diabetis ?mai ha de ser exclòs de les activitats que organitzi el centre, a no ser que el metge responsable ho indiqui?, i tot i que la publicació del Departament de Salut ?Com viure amb la diabetis tipus 1? estableix que s'ha de procurar que l'alumne tingui una escolarització completament normal.

Contingut

Un cop estudiats els informes tramesos pel Departament d'Ensenyament i pel Departament de Salut, el Síndic observa el següent:

En primer lloc, el Departament d'Ensenyament exposa que pel que fa als alumnes amb diabetis en l'àmbit escolar, es compleixen els acords del Protocol i que, en cas de conflicte, es resol entre totes les parts implicades.

Així, el Síndic observa que la voluntat del Departament és aplicar el Protocol a tots els casos d'alumnes que pateixen diabetis. Això no obstant, al Síndic es plantegen situacions no resoltes i que afecten aquests alumnes, per la qual cosa aquesta institució recorda al Departament d'Ensenyament la importància i la necessitat que l'Administració educativa mantingui el seguiment de l'aplicació del Protocol.

I en segon lloc, el Departament de Salut fa constar que actualment no s'ha limitat l'accés al material necessari per al tractament de la diabetis en els infants i els adolescents, més enllà d'una situació puntual de trencament d'estocs, i que no hi ha cap previsió de restricció en aquest sentit en la dispensació d'aquest material.

En vista d'aquesta informació, el Síndic observa que la problemàtica plantejada pot ser de caràcter puntual, per la qual cosa recomana a les persones interessades que en cas que es trobin davant de situacions concretes de dificultats per a l'accés a aquest material en un determinat centre de salut ho comuniquin a la regió sanitària corresponent.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/04/2012 Institut Català de la Salut Sol·licitud d'informació a l'Administració
26/04/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
25/06/2012 Institut Català de la Salut Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/06/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/07/2012 Institut Català de la Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/07/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/09/2012 Departament de Salut No irregularitat
20/09/2012 Departament d'Ensenyament No irregularitat