Resolució
Q-02354/2012 Queixa per les molèsties que produeixen les bandes reductores de velocitat col·locades al carrer Mare de Déu del Coll de Barcelona

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Mobilitat
Data d'inici 28/03/2012
Data de l'últim moviment 17/04/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada es queixa de les molèsties que produeixen les bandes reductores de velocitat col·locades al carrer Mare de Déu del Coll del districte de Gràcia.

Exposa que aquesta instal·lació està pensada per a una zona de velocitat màxima permesa de 50 km/h, quan el topall màxim de velocitat indicat és de 30 km/h.

Contingut

Tot i que correspon a l'ajuntament l'exercici discrecional de la competència en matèria de trànsit en les vies urbanes, el Síndic informa que el Servei Català de Trànsit ha elaborat el ?Dossier tècnic de seguretat viària: Elements reductors de velocitat en l'àmbit urbà?, amb l'objectiu d'adaptar les recomanacions pròpies a aquest marc normatiu. Així, tot i que l'àmbit d'aplicació de la instrucció tècnica es limita a les travesseres urbanes de titularitat estatal, el Servei Català de Trànsit recomana que se'n tingui en compte els criteris a l'hora d'implantar elements reductors de velocitat en el conjunt de travesseres urbanes, independentment de la titularitat de la via. 

D'altra banda, el Servei Català de Trànsit també va publicar un manual guia per a l'elaboració d'un pla local de seguretat viària, amb la finalitat d'harmonitzar polí¬tiques efectives de seguretat viària al llarg de tot el trajecte d'un desplaçament, independent¬ment de l'àmbit pel qual es transiti, ja sigui urbà o interurbà.

Per tant, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Barcelona que revisi els reductors de velocitat en aquest municipi i que els adapti al que estableixen els documents tècnics esmentats. 

També li suggereix que en aplicació de l'article 44.2 de l'Ordenança del medi ambient de Barcelona, mesuri el nivell d'immissió sonora que produeixen aquestes bandes reductores i, si sobrepassen els valors límits establerts en l'annex II de l'Ordenança, estableixi les mesures de millora pertinents.

Amb aquests suggeriments, el Síndic finalitza la seva intervenció en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

17/04/2012 Ajuntament de Barcelona Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 24/2009, del 23 de desembre, del Síndic de Greuges- DOGC.5536 (30/12/2009)