Resolució
Q-02356/2011 Queixa envers l'Agència Catalana de l'Aigua referida a l'actuació prevista al Programa de sanejament d'aigües residuals urbanes i col·lectors de Belltall.

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Contaminació
Data d'inici 15/04/2011
Data de l'últim moviment 10/10/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Territori i Sostenibilitat Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Els promotors de la queixa exposen la seva disconformitat amb la manca d'execució de l'actuació prevista al Programa de sanejament d'aigües residuals urbanes (en endavant PSARU 2005) i col·lectors de Belltall, i mostren la seva preocupació per les molèsties i els perjudicis que ocasionen els abocaments d'aigües residuals urbanes del nucli de Belltall sense depurar. Segons exposen, aquestes aigües es recullen en una bassa que té problemes de filtracions i, per tant, que contamina el sòl del voltant.

Contingut

En resposta al Síndic, l'Agència Catalana de l'Aigua (en endavant ACA) exposa que l'actuació prevista en el PSARU 2005 està inclosa en el llistat d'actuacions de l'actualització 2010 del PSARU i en fase d'avantprojecte per determinar les característiques bàsiques que cal tenir en compte per poder redactar el projecte definitiu.

Manifesta que malgrat l'avenç en l'àmbit del sanejament dels darrers anys, les dificultats econòmiques i financeres de l'ACA han provocat un retard respecte a les referències temporals previstes en el PSARU 2005. La situació actual d'extrema gravetat econòmica i financera de l'Agència no li permet programar la continuació de l'avantprojecte ni de redactar l'avantprojecte per al sanejament del nucli de Belltall.

En qualsevol cas, manifesta que l'ACA és plenament conscient que hi ha determinades actuacions l'execució de les quals és d'interès prioritari i peremptori per als ens locals, per la qual cosa l'Agència dedicarà el màxim esforç a solucionar-les, si bé mentre no es resolgui el problema de la manca de disponibilitat pressupostària també es poden aprofitar els mecanismes jurídics i econòmics que ofereix el PSARU 2005, entre els quals tenen una importància especial els convenis de finançament avançat de les actuacions planificades, per tal de facilitar el compliment de les competències que atribueix a aquest assumpte la legislació vigent (article 25 i 66 de la Llei de bases de règim local i de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, respectivament, i article 5 del Decret legislatiu 2/2003, pel qual s'aprova el Text refós de la legislació en matèria d'aigües de Catalunya).

Quant a la situació actual de la bassa (sistema de recollida de les aigües residuals del nucli de Belltall) l'ACA indica que l'Àrea de Gestió del Medi de l'Agència durà a terme una inspecció d'aquesta bassa per poder-ne avaluar l'estat. 

En vista del que s'ha exposat, el Síndic assenyala que cal tenir en compte que queda fora de l'abast d'aquesta institució pronunciar-se sobre el destí que cal donar als recursos públics, atès que això correspon fer-ho a les administracions competents d'acord amb els interessos generals i en exercici d'una potestat que és discrecional.

No obstant això, recorda al Departament de Territori i Sostenibilitat la necessitat de prioritzar les actuacions més urgents dins del context de restricció pressupostària de l'Agència Catalana de l'Aigua i suggereix que l'ACA faci com més aviat millor les inspeccions pertinents a la bassa de Belltall (sistema de recollida de les aigües residuals) per tal de poder adoptar, si escau, les mesures provisionals necessàries per minimitzar les afectacions al medi ambient.

Tramitació

Data Administració Tràmit

09/06/2011 Agència Catalana de l'Aigua (ACA) Sol·licitud d'informació a l'Administració
28/07/2011 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/10/2011 Departament de Territori i Sostenibilitat Resolució