Resolució
Q-02397/2008 Manca d'actuació i de resposta de l'Ajuntament de Lliçà d'Amunt davant les denúncies per l'execució defectuosa de les obres d'urbanització dels carrers del barri de Ca l'Esteper

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Planejament i execució urbanística
Data d'inici 22/05/2008
Data de l'últim moviment 30/06/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Lliçà d'Amunt Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Els membres d’una comissió de carrers de Lliçà d'Amunt manifesten diversos motius de disconformitat vers les obres d'urbanització del barri de Ca l'Esteper. Els promotors de la queixa manifesten que el Ple de l'Ajuntament, en sessió del dia 26 de maig de 2005, va aprovar inicialment el projecte d'urbanització del barri. També es va establir el finançament de les obres mitjançant la imposició de contribucions especials. A aquest efecte, en data 29 de juliol de 2005 va signar-se un conveni entre la corporació local i els representants de la comissió de seguiment de les obres de la urbanització de Ca l'Esteper. Els motius de disconformitat exposats pels promotors de la queixa són els següents: 

En primer lloc, l’incompliment de la memòria tècnica en les obres dutes a terme, per raó de l'execució defectuosa d'aquestes obres i la manca de garantia per part de l'empesa constructora. Les persones interessades manifesten que van denunciar de forma reiterada al consistori l'execució defectuosa de les obres, tant de forma verbal com de forma escrita. Per això, aporten l’escrit que van presentar a l'Ajuntament en data 20 de juny de 2006. Actualment denuncien que l'execució i la qualitat de les obres no s'ajusten al projecte aprovat. 

En segon lloc, l’incompliment dels acords econòmics pactats amb l'Ajuntament i l’emissió de quotes de contribucions especials superior a les establertes. 

En tercer lloc, l’existència de tretze parcel·les (dotze de les quals pertanyen a dues empreses constructores i una a un particular) que no estan incloses en el repartiment de les càrregues tributàries per al finançament de les obres, quan, de fet, els propietaris corresponents sí que obtenen un benefici particular del fet que es facin aquestes obres i, per tant, haurien de ser subjectes passius de les contribucions especials imposades. 

I finalment, el retard a l’hora de dur a terme les obres: haurien d'haver-se iniciat el mes de setembre de 2005 i estar finalitzades el mes de març de 2006, i en canvi van començar a executar-se tres mesos més tard del previst i encara no estan finalitzades.

Contingut

En l'informe municipal tramès, l'Ajuntament fa constar que les obres es donen gairebé per acabades i que s'han executat d'una forma correcta, seguint les prescripcions tècniques. L’Ajuntament també diu que els defectes esmenables apareguts han estat reparats per l'empresa constructora i que, a partir del moment en què es doni l'obra per finalitzada, hi ha un període d'un any de garantia per comunicar vicis ocults que poguessin sorgir. 

D'acord amb el que s’exposa i atès que l’Ajuntament no s'ha pronunciat sobre la resposta emesa als escrits presentats per les persones interessades i/o sobre el desacord que aquestes persones han manifestat de forma verbal, el Síndic suggereix que s’emeti una resposta expressa sobre l'adequació de les obres a les prescripcions tècniques, i que s’indiqui, en tot cas, els mitjans de prova que es consideren oportuns per impugnar les resolucions emeses, a fi que els promotors puguin interposar els recursos procedents en dret per a la defensa dels seus drets i interessos.

Tramitació

Data Administració Tràmit

24/07/2008 Ajuntament de Lliçà d'Amunt Sol·licitud d'informació a l'Administració
23/10/2008 Ajuntament de Lliçà d'Amunt Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/05/2009 Ajuntament de Lliçà d'Amunt Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
30/11/2009 Ajuntament de Lliçà d'Amunt Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/06/2010 Ajuntament de Lliçà d'Amunt Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
22/03/2011 Ajuntament de Lliçà d'Amunt Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
30/06/2011 Ajuntament de Lliçà d'Amunt Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.285 (27/11/1992)
Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària- BOE.302 (18/12/2003)