Resolució
Q-02415/2012 Queixa per la impossibilitat d'organitzar un casal d'estiu per raons econòmiques, atesa la manca de subvencions de les administracions públiques

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Necessitats educatives especials
Data d'inici 02/04/2012
Data de l'últim moviment 01/02/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa, en representació de l'AMPA d'un centre d'educació especial de Santa Coloma de Gramenet, manifesta la seva disconformitat amb la impossibilitat d'organitzar el casal d'estiu per raons econòmiques, atesa la manca de subvencions de les administracions públiques. 

Exposa que des que es va fundar, l'AMPA ha organitzat diverses activitats, especialment un casal d'estiu per tal de solucionar tant el problema de conciliació familiar com el de continuïtat en l'activitat de l'alumnat, molt necessària per al desenvolupament correcte dels infants amb discapacitat.

Això no obstant, i malgrat els esforços dels pares, l'estiu de 2011 ja no els va ser possible continuar amb aquest recurs, a causa principalment de les retallades en subvencions i beques per part de les administracions, i a les dificultats d'accedir a ajuts de fons privats.

En el mateix sentit, exposa que és difícil trobar recursos que cobreixin les necessitats de les famílies amb infants amb discapacitat, atès que requereixen una atenció constant i que el calendari lectiu deixa un llarg període de temps per cobrir.

Contingut

En vista del contingut dels informes de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i del Departament d'Ensenyament, el Síndic constata que les administracions públiques en general i l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet en particular han donat suport per a l'organització del casal d'estiu. 

Segons la informació de què es disposa, l'any 2011 la decisió de no organitzar el casal es va adoptar abans de la tramitació de les subvencions. No es pot dir, doncs, que les administracions que ja col·laboraven en l'organització d'aquesta activitat deixessin de fer-ho.

Segons les informacions facilitades per l'Administració local, la decisió de l'AMPA de suspendre l'organització del casal d'estiu es va deure a problemes relacionats amb la gestió del servei, que van generar un deute amb l'entitat que desenvolupava l'activitat, la Creu Roja, i amb la resistència i les dificultats dels pares i mares a assumir el cost de l'activitat.

Davant la decisió de l'AMPA de suspendre l'organització del casal d'estiu, el Síndic constata que l'Ajuntament va proporcionar un llistat d'entitats especialitzades que disposaven d'oferta d'activitats d'estiu adaptades a les necessitats educatives de l'alumnat del centre, i també va recordar a les famílies la possibilitat d'accedir al programa de beques per activitats d'estiu que ofereix l'Administració local al conjunt de famílies del municipi.

Des d'aquest punt de vista, el Síndic no aprecia que s'hagi produït cap actuació irregular per part de les administracions implicades. 

Tot i això, el Síndic considera que les administracions públiques han d'esforçar-se per prendre mesures que facin possible la participació dels infants amb discapacitat en les activitats de lleure en general, i en les activitats d'estiu en particular.

D'altra banda, el Síndic ha demanat al Departament d'Ensenyament que desplegui la normativa que ha de regular les previsions recollides en la mateixa Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, en l'àmbit de les activitats complementàries, de les activitats extraescolars organitzades en els centres escolars i de les activitats d'educació en el lleure, a fi de garantir el dret dels infants, sense discriminació per raó de cap condició, i també dels infants amb discapacitat i amb necessitats educatives especials, a accedir a aquests àmbits educatius en igualtat d'oportunitats.

Tramitació

Data Administració Tràmit

08/05/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
08/05/2012 Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet Sol·licitud d'informació a l'Administració
08/05/2012 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/05/2012 Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/07/2012 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/07/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/08/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/10/2012 Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet Resolució
11/10/2012 Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet Seguiment finalitzat
11/10/2012 Departament d'Ensenyament Resolució
11/10/2012 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat
25/01/2013 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Reiteració posterior a la primera
01/02/2013 Departament de Benestar Social i Família Resolució
01/02/2013 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació - DOGC.5422 (16/07/2009)