Resolució
Q-02422/2011 Disconformitat amb el procediment de comprovació de valors de béns immobles corresponent a l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats.

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs autonòmics
Data d'inici 19/04/2011
Data de l'últim moviment 31/07/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Economia i Coneixement Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada expressa la seva queixa relativa al procediment de comprovació de valors de béns immobles corresponent a l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats perquè, d'una banda, només va tenir accés al document de valors bàsics quan es va desplaçar a les oficines de l'Agència Tributària, i de l'altra, no es van revisar els criteris de valoració a fi d'adaptar-los a la realitat immobiliària.

Contingut

En l'informe emès per l'Agència Tributària de Catalunya s'exposa que, a sol·licitud de la persona interessada, es pot remetre per correu electrònic el document dels valors bàsics del sòl i de la construcció i els índexs correctors per comprovar els valors de béns immobles de naturalesa urbana.

No obstant aquesta informació, el Síndic constata que aquest advertiment no figura en cap dels actes administratius que s'han dictat i notificat a la persona interessada.

Així mateix, assenyala que el document esmentat es configura com el dictamen valoratiu mitjançant el qual es determina el valor de l'immoble peritat per l'Administració, i per això no tenir-hi accés pot causar indefensió als subjectes passius, ja que no poden conèixer els criteris utilitzats per l'Administració per valorar el bé i, per tant, no poden exercir el seu dret de defensa amb plenes garanties jurídiques.

D'aquesta manera, el Síndic considera que en el context actual de l'Administració electrònica, els ciutadans han de poder tenir accés al document per via telemàtica. En conseqüència, suggereix a l'Agència Tributària de Catalunya que publiqui a l'espai web oportú el document de valors bàsics del sòl i de la construcció i els índexs correctors per comprovar els valors dels béns immobles de naturalesa urbana situats a Catalunya, a fi que els ciutadans puguin accedir al seu contingut per via telemàtica.

Igualment, també li suggereix que es faci constar en l'acte administratiu que conté l'apartat del fons documental dels valors bàsics i els índex correctors les diferents vies d'accés al document i el fet que es pot consultar a les oficines de l'Agència Tributària.

Quant a la revisió dels criteris de valoració a fi d'adaptar-los a la realitat immobiliària i adequar-los a la baixada de preus de mercat experimentada durant l'any 2009, i tenint en compte la nova relació de coeficients correctors del valor cadastral a efectes de la classificació de les comprovacions de valor en prioritàries i no prioritàries, el Síndic demana que se l'informi sobre com es van adequar a l'evolució del mercat immobiliari durant l'exercici del 2009 els criteris de valoració a fi de determinar el valor del bé.

Tramitació

Data Administració Tràmit

25/05/2011 Agència Tributària de Catalunya Sol·licitud d'informació a l'Administració
27/06/2011 Departament d'Economia i Coneixement Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/11/2011 Agència Tributària de Catalunya Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/12/2011 Departament d'Economia i Coneixement Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
04/04/2012 Agència Tributària de Catalunya Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/05/2012 Departament d'Economia i Coneixement Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/07/2012 Departament d'Economia i Coneixement Resolució
31/07/2012 Departament d'Economia i Coneixement Seguiment finalitzat