Resolució
Q-02448/2010 Manca d'actuació de l'Administració educativa davant les reclamacions per incompliment de les condicions tèrmiques d'algunes aules del centre d'educació infantil i primària El Turó de Barcelona.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 02/06/2010
Data de l'últim moviment 08/08/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació no irregular de l'administració
Consorci d'Educació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució
Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Els pares de diversos alumnes es queixen de la manca de condicionament tèrmic d'algunes aules del centre d'educació infantil i primària (en endavant CEIP) El Turó, de Barcelona.

Les persones interessades refereixen que les aules de P3 i P4 tenen els finestrals tan vells que no poden aturar el fred de l'exterior, i que al mateix temps deixen escapar la calefacció. Diuen que fa molts anys que es fan classes en aquestes aules entre 9 i 14 graus de temperatura. Expliquen que el districte de Nou Barris n'havia pressupostat la reparació per a l'any 2010, però que han estat informats per part del Consorci d'Educació de Barcelona que, a causa de la crisi, ja no es repararan.

En el mateix sentit, fan constar que el mes de febrer passat, l'equip directiu, com a solució d'emergència, va instal·lar un calefactor a les aules, mentre s'esperava la reparació imminent, però que tot i això, els dilluns i els matins de molt fred, la temperatura és de 14 graus. Aquesta situació afecta els alumnes de tres i quatre anys i les mestres d'educació infantil del CEIP El Turó, i les persones interessades consideren que no son condicions adequades per treballar.

Contingut

El Consorci d'Educació, l'Ajuntament de Barcelona i el Departament d'Educació confirmen el que les persones interessades van exposar, en el sentit que la intervenció d'obres per al canvi de la fusteria exterior, les cobertes, els lavabos i les zones exteriors del centre estava aprovada i programada per al curs 2010/2011, però que l'actual situació de crisi econòmica fa que algunes intervencions previstes de moment estiguin parades i pendents de nova concreció.
 
Un cop estudiats els informes i revisada la legislació vigent, el Síndic formula al Consorci d'Educació de Barcelona les següents consideracions amb relació a les condicions de treball i d'estudi dels alumnes i dels mestres de P3 i P4 del CEIP El Turó, de les quals també ha informat al Departament i a l'Ajuntament:

En primer lloc, el Reial decret 486/1997, de 14 d'abril, que recull les disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball, estableix en el capítol de condicions ambientals dels llocs de treball que "les condicions ambientals dels llocs de treball no han de constituir una font d'incomoditat o molèstia per als treballadors. Amb aquesta finalitat, s'han d'evitar les temperatures i les humitats extremes, els canvis sobtats de temperatura, els corrents d'aire molestos, les olors desagradables, la irradiació excessiva i, en particular, la radiació solar a través de les finestres, els llums o els envans de vidre". 

Seguidament estableix que "en els locals de treball tancats s'han de complir, en particular, les condicions següents: a) La temperatura dels locals on es facin treballs sedentaris propis d'oficines o similars ha d'estar compresa entre 17 i 27 ºC".

En aquest sentit, el Síndic considera que la temperatura actual en què han de treballar els mestres de P3 i P4 del CEIP El Turó no s'ajusta a la legislació laboral vigent. Davant la manca d'una regulació específica respecte de la temperatura en el cas dels alumnes, s'entén que el seu àmbit de treball o estudi és l'aula i que hauria de ser considerat com a tal, per assimilació amb el treball dels adults i considerar que les condicions òptimes per a uns també s'han d'aplicar als altres. 

D'altra banda, el Síndic recorda que la Llei d'educació de Catalunya estableix en l'article 87 que "l'estructura i l'organització dels centres han de definir entorns d'aprenentatge que permetin el treball en xarxa i les diverses formes de transmissió de coneixement als grups classe, i també les activitats individuals de treball i estudi. Amb aquesta finalitat, els projectes constructius de centres educatius han de definir espais, instal·lacions i equipaments que maximitzin la sostenibilitat, redueixin l'impacte ambiental i permetin integrar les tecnologies digitals, i han de configurar entorns d'ensenyament i aprenentatge funcionals i ergonòmics que estimulin la vinculació dels alumnes amb el procés d'aprenentatge".

En aquest sentit, s'entén que la temperatura de confort a l'aula és un element important que cal tenir en compte per tal d'estimular la vinculació dels alumnes amb el procés d'aprenentatge, i que el que és vàlid per a les escoles de nova construcció hauria de ser un referent per a les ja construïdes.

Finalment, el Síndic considera important observar la situació des de la perspectiva de l'interès superior de l'infant, principi reconegut a la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets dels infants. Aquest principi estableix que totes les decisions preses en relació amb un infant o un adolescent han de tenir en compte el seu interès superior. D'acord amb aquest principi, considera que, tot i existir una situació de crisi econòmica que comporta una racionalització dels recursos, l'adequació de l'espai d'estudi d'aquests infants de tres i quatre anys hauria de ser prioritari.
 
No s'ha d'oblidar que els alumnes i els mestres passen un mínim de vint-i-cinc hores setmanals al centre i cal assegurar que les condicions d'estada siguin les òptimes tant per al seu benestar físic com per al seu procés d'aprenentatge.
  
D'acord amb aquestes consideracions i atès que és urgent resoldre la situació, el Síndic suggereix al Consorci d'Educació de Barcelona que dugui a terme les actuacions pertinents per assegurar unes condicions de confort tèrmic (mínim 17ºC) dins les aules, al més aviat possible, per tal de garantir un ambient adequat de treball i estudi per als nivells de P3 i P4 del centre El Turó, de Barcelona.

També demana informació de les actuacions que es duguin a terme per assegurar l'adequació de l'espai de l'escola.

Posteriorment, tant el Consorci d'Educació de Barcelona com el Departament d'Ensenyament han comunicat que el pressupost de 2011 no permetrà fer les obres que el Síndic ha suggerit i que tots creuen convenient, i que cal esperar l'aprovació del pressupost 2012 per comprovar si es pot incloure aquesta actuació entre les que prioritàriament s'han de dur a terme.

En vista d'aquesta informació, el Síndic s'ha tornat a adreçar a ambdues institucions i els ha reiterat els suggeriments que els va fer en escrits anteriors.

Tramitació

Data Administració Tràmit

18/06/2010 Ajuntament de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/06/2010 Departament d'Educació (25/05/2004 - 12/05/2006 i 29/11/2006 - 26/12/2010) Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/06/2010 Consorci d'Educació de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
26/07/2010 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/09/2010 Departament d'Educació (25/05/2004 - 12/05/2006 i 29/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/11/2010 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/12/2010 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/01/2011 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/01/2011 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/01/2011 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
14/02/2011 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
22/02/2011 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
09/03/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
17/03/2011 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/03/2011 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
29/06/2011 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
29/06/2011 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/09/2011 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/10/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
17/11/2011 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
17/11/2011 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
24/11/2011 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/12/2011 Ajuntament de Barcelona Resolució
20/01/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
25/01/2012 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
14/03/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució
08/08/2012 Departament d'Ensenyament Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació - DOGC.5422 (16/07/2009)