Resolució
Q-02451/2012 Disconformitat amb el tractament que rep una alumna atesa la impossibilitat de la família de fer front a les quotes mensuals d'escolaritat

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Assetjament escolar
Data d'inici 03/04/2012
Data de l'últim moviment 30/11/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el tractament que rep la seva filla, alumna de 3r de primària, per part d'algun professor o professora des que la família no pot fer front a les quotes mensuals d'escolaritat.

Exposa que fins aquest any rebien una subvenció que els cobria el 95% de les quotes d'escolaritat mensuals, però que després de l'inici del curs 2012/2013 l'escola els ha comunicat que deixen de rebre aquesta subvenció i que han de fer front al pagament de la mensualitat corresponent a les seves dues filles, alumnes de P3 i de 3r de primària. 

La promotora addueix que la situació econòmica de la família és molt precària i que no poden fer front a les mensualitats. Està disposada a canviar les seves dues filles d'escola, per la qual cosa les ha preinscrit per al curs vinent a un altre centre. Tot i això, manifesta la seva preocupació pel seguiment i l'evolució dels estudis de les menors.

D'altra banda, la persona interessada mostra el seu desacord amb el tractament que rep la seva filla gran, ja que algun professor li ha fet comentaris relatius a la manca de pagament de les quotes per part dels seus pares, que l'han fet sentir humiliada davant dels seus companys.

La persona interessada també explica que l'escola tampoc permet que aquesta alumna participi a les excursions i colònies amb la resta de la classe.

Contingut

En l'informe de resposta del Departament d'Ensenyament s'indica que el centre nega totalment cap comentari de cap professor sobre la qüestió del pagament de quotes a cap alumne. L'informe també exposa que la filla de la persona interessada ha assistit a totes les sortides curriculars que ha fet el grup. Pel que fa a les colònies (sortida no curricular), el centre va informar prèviament les famílies que no havien pagat les quotes que els seus fills no podrien assistir a les colònies. Respecte del canvi a una altra escola, s'informa que finalment les dues filles de la persona interessada han estat matriculades en el centre públic al qual es van preinscriure.

En vista d'aquesta informació, el Síndic dóna per closa la seva actuació en aquest assumpte, tot i que recorda al Departament d'Ensenyament que la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, en l'àmbit de les activitats complementàries i extraescolars, estableix que ?les administracions públiques han de promoure mesures que facilitin l'accés de tots els alumnes a les activitats complementàries i extraescolars? (article 6.3), i afegeix que ?el Departament, per raons d'oportunitat social, d'equitat o de no-discriminació per raons econòmiques, ha d'establir ajuts i atorgar beques amb relació a activitats complementàries i extraescolars? (article 202).

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/04/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
25/06/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/10/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/11/2012 Departament d'Ensenyament Resolució
30/11/2012 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat