Resolució
Q-02467/2015 Disconformitat amb la denegació de la prestació per familiar a càrrec amb una discapacitat igual o superior al 33%

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 08/04/2015
Data de l'últim moviment 29/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consorci d'Educació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

El promotor de la queixa, professor funcionari d'ensenyament secundari del Consorci d'Educació de Barcelona, manifesta la seva disconformitat amb la denegació de la prestació per tenir un familiar a càrrec amb una discapacitat igual o superior al 33%.  

Exposa que el 10 de setembre de 2014 va sol·licitar al Consorci la prestació per discapacitat perquè la seva esposa té reconeguda un discapacitat del 35% i no percep cap prestació econòmica. Amb la sol·licitud trametia còpia de la documentació acreditativa dels requisits exigits. 

En data 2 de març de 2015 se li va denegar la prestació i se'l va informar que calia que aportés, a més de la resolució per la qual es qualifica un grau de discapacitat del 35% de la cònjuge, la declaració d'una incapacitat en grau total (revisable) o absoluta, amb uns ingressos percebuts per aquest concepte en quantia inferior al salari mínim interprofessional, que impossibilitaria el seu accés a un lloc de treball i que generaria el fet causant que defineix el criteri de fons de la dependència econòmica de l'empleat municipal. 

Tot i això, el promotor manifesta que l'article 30.1 de l'Acord regulador de les condicions de treball dels empleats públics de l'Ajuntament de Barcelona que regula aquesta prestació no exigeix aquest requisit, motiu pel qual considera que la denegació no està justificada i que li correspon la prestació sol·licitada. Així mateix, exposa el seu desacord amb el fet que en la resolució per la qual se li denega l'ajut no se l'informi dels fonaments legals de la desestimació ni dels recursos que hi pot interposar en contra. 

De l'informe tramès pel Consorci se'n desprèn, d'una banda, que la denegació de la prestació ha estat deguda a la interpretació de la condició de persona dependent o a càrrec respecte de qui el promotor va demanar l'ajut i, d'altra banda, que la denegació no és sinó una resposta escrita a la qual el promotor pot donar resposta sense seguir cap procediment determinat a priori i no un acte administratiu al qual cal incorporar un peu de recurs.

De fet, el Consorci qüestiona que la cònjuge del promotor pugui tenir la condició de persona dependent del treballador municipal als efectes de la percepció de l'ajut, atès que la seva situació és la d'una persona treballadora en situació de desocupació amb un grau de discapacitat que no la inhabilita, però, per a incorporar-se al mercat de treball i que no percep cap prestació de la seguretat social perquè no compleix els requisits que la incapaciten per treballar. Per tant, l'escrit del Consorci insisteix que cal demostrar la dependència de la cònjuge del promotor amb l'acreditació de la declaració d'una invalidesa total o absoluta.

Tot i això, segons l'article 30.1 de l'Acord regulador de les condicions de treball dels empleats públics de l'Ajuntament de Barcelona només cal acreditar la disminució igual o superior al 33%, el reconeixement d'aquesta disminució per una resolució administrativa de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS), la convivència i la dependència econòmica a càrrec de l'empleat municipal de la persona a qui es fa extensiu l'ajut.

En aquest cas, doncs, es complien tots els criteris d'aplicació descrits a l'Acord, de manera que l'Administració no pot exigir al promotor que acrediti altres criteris no previstos o establerts com ara la declaració d'invalidesa total o absoluta.

D'altra banda, pel que fa a les manifestacions de l'Administració segons les quals la resposta donada al promotor no és un acte administratiu, cal tenir en compte que la concessió d'aquest ajut se subjectava al procediment establert al punt 30.3 de l'Acord i no es tractava únicament de l'exercici del dret de petició.

Tenint en compte tot això, el Síndic demana al Consorci d'Educació de Barcelona que doni les ordres oportunes per tal de revisar la decisió administrativa de no concedir l'ajut demanat a la persona interessada.

Tramitació

Data Administració Tràmit

29/06/2015 Consorci d'Educació de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
04/08/2015 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/10/2015 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució pendent d'acceptació
21/12/2015 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
24/12/2015 Consorci d'Educació de Barcelona Irregularitat
29/12/2015 Consorci d'Educació de Barcelona Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració