Resolució
Q-02472/2010 Disconformitat amb la pretensió de l'empresa Agbar de donar per finalitzada la prestació del servei de subministrament d'aigua potable als veïns d'una zona del municipi d'Argentona

Matèries
Consum
Aigua
Data d'inici 03/06/2010
Data de l'últim moviment 03/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Aigües de Barcelona (AGBAR) Pendent de rebre informació de l'administració
Ajuntament d'Argentona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Les persones interessades exposen que l'any 2009 l'empresa Agbar els va comunicar la voluntat de donar per resolts els contractes de subministrament, i va al·legar, d'una banda, que Agbar no pot garantir la suficiència del subministrament d'aigua provinent del cabal que transporta l'aqüeducte de Dosrius i, de l'altra, que els veïns afectats s'havien d'adreçar a Aigües d'Argentona, que és l'empresa prestadora del servei a Argentona.

Contingut

Un cop estudiada la informació aportada, el Síndic constata que l'Ajuntament ha fet esforços per tal de resoldre el problema que afecta els veïns i que, amb aquesta finalitat, s'han mantingut diverses converses amb representants de l'empresa Agbar per tal de posposar la data de cessament del subministrament d'aigua de l'aqüeducte de Dosrius per part d'Agbar, mentre no es garanteixi un subministrament d'aigua amb caràcter definitiu als veïns afectats.

L'Ajuntament també exposa que les dificultats amb què es troba per tal de garantir el subministrament a la zona de referència són dues: En primer lloc, la necessitat de modificar el Reglament del servei de subministrament d'aigua potable, perquè només recull l'extensió de la xarxa i la possibilitat d'efectuar noves canalitzacions quan es tracta de sòl urbà consolidat. I, en segon lloc, l'elevat cost econòmic de les obres que permetrien el servei.

El Síndic recorda que el subministrament d'aigua és una d'aquelles competències que el municipi ha d'exercir de manera inexcusable, de forma que l'Ajuntament resulta obligat a prestar aquest servei, més enllà de l'interès o la bona voluntat que hi pugui tenir. Així doncs, la solució dels veïns passa, necessàriament, per connectar-se a la xarxa municipal del servei d'abastament d'aigua.

Tot això sens perjudici dels drets dels titulars a l'ús d'aigua que al seu moment es van reconèixer com a contraprestació a servituds de pas. Aquesta és una qüestió de caire privat que, si escau, hauran de resoldre les persones que consideren que tenen un dret enfront de l'empresa Agbar.

D'altra banda, en relació amb la qüestió relativa a la quantitat de l'aportació econòmica que Agbar ha manifestat que té previst aportar per contribuir a la municipalització del servei de l'aigua, cal tenir clar que aquesta empresa no té cap obligació legal en aquest sentit, ja que ni és responsable del servei de subministrament d'aigua al municipi ni n'és gestora.

Quant a la classificació urbanística del sòl en què es troben els terrenys, cal tenir en compte la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó i la del Tribunal Superior de Justícia de Navarra, que determinen que la normativa vigent configura el servei de subministrament d'aigua potable com una obligació municipal mínima i que necessàriament ha de traduir-se en un dret a favor de l'administrat per gaudir i fer ús d'aquest servei, el qual no pot ser privat.

Les dues sentències anteriors incideixen igualment en el fet que la classificació del sòl no pot ser un límit en la prestació d'un servei essencial com és el servei d'aigua, més enllà de les limitacions que la mateixa normativa urbanística ja disposa en l'ús del sòl d'acord amb la classificació urbanística dels terrenys.

Per tot això, el Síndic considera que el cost de les obres i la manca de recursos municipals no poden ser un eximent a l'obligació de l'Ajuntament d'Argentona de garantir el servei d'aigua al municipi.

En tant que el Síndic és conscient de les dificultats amb què molts ajuntaments es troben per tal de garantir la prestació de serveis bàsics a la ciutadania com a conseqüència de la manca de recursos econòmics suficients, aquesta institució entén que la millor opció a l'hora de resoldre el problema del finançament és arribar a una solució consensuada entre l'Ajuntament i els veïns afectats, tot i comptar igualment amb la col·laboració que Agbar pugui oferir.

Així, el Síndic suggereix a l'Ajuntament d'Argentona que iniciï els tràmits oportuns per garantir la prestació del servei de subministrament d'aigua a aquelles zones que es vegin afectades pel tancament de l'actual servei provinent de l'aqüeducte de Dosrius.

Tramitació

Data Administració Tràmit

14/06/2010 Aigües de Barcelona (AGBAR) Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/03/2011 Aigües de Barcelona (AGBAR) Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/04/2011 Aigües de Barcelona (AGBAR) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
29/07/2011 Ajuntament d'Argentona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/09/2011 Ajuntament d'Argentona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/11/2011 Ajuntament d'Argentona Reiteració posterior a la primera
03/01/2012 Ajuntament d'Argentona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/02/2013 Ajuntament d'Argentona Resolució
11/11/2013 Ajuntament d'Argentona Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
24/12/2013 Ajuntament d'Argentona Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
15/09/2014 Ajuntament d'Argentona Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
03/02/2015 Ajuntament d'Argentona Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
09/03/2015 Ajuntament d'Argentona Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
03/11/2015 Ajuntament d'Argentona Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-02234/2010
Q-02488/2010