Resolució
Q-02499/2015 Manca de comunicació per part del Departament d'Ensenyament de la detenció d'un professor a l'escola afectada

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Problemes en les relacions familiars
Data d'inici 09/04/2015
Data de l'últim moviment 26/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

El Síndic ha rebut una queixa relativa a la manca de comunicació per part del Departament d'Ensenyament de la detenció d'un professor a l'escola on treballava.

El dret a la presumpció d'innocència i la intervenció judicial en un procediment incoat per fets que atempten contra la llibertat sexual d'infants i adolescents no obsta que l'Administració intervingui i activi tots els mecanismes que tingui a l'abast, en el marc de les seves competències, per protegir els drets dels infants i adolescents que estiguin fent ús d'un servei públic del qual és responsable.

L'administració responsable d'un servei públic que atén infants o adolescents, tant en règim ambulatori com d'internat, ha de corregir de manera immediata les situacions en què resultin perjudicades les necessitats bàsiques de desenvolupament personal o d'educació de l'infant o adolescent. Els poders públics han de prendre totes les mesures necessàries per protegir els infants i adolescents de qualsevol forma de maltractament i, especialment, qualsevol forma de violència física, psíquica o sexual. 

La manca d'adopció per part del jutge instructor d'ulteriors mesures cautelars en aquest àmbit no eximeix l'Administració, en l'exercici de les seves funcions, d'intervenir, sempre que no entorpeixi el curs de la investigació judicial.

A criteri del Síndic, la informació i la coordinació entre les diverses administracions i altres agents afectats són necessàries per garantir l'interès superior de l'infant i protegir les possibles víctimes actuals o potencials d'un presumpte agressor que exerceix les seves funcions en un centre educatiu.

Així doncs, el Departament d'Interior i el Departament d'Ensenyament, de manera coordinada, haurien d'haver comunicat aquesta situació, en primer lloc i de manera immediata, al centre educatiu; en segon lloc, a les famílies afectades, i finalment, també a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència perquè, en el marc de les seves competències, valorés conjuntament les mesures necessàries per protegir els infants.

El Síndic considera que no hi ha motius que justifiquin la reserva i dilació en el trasllat d'aquesta informació a l'administració afectada, en aquest cas al Departament d'Ensenyament, en primer lloc, per part del Departament d'Interior si la detenció efectivament es va produir dies abans de la comunicació de la informació al Departament d'Ensenyament i, en segon lloc, per part del Departament d'Ensenyament a la direcció del centre educatiu afectat i les famílies afectades una vegada aquest n'és coneixedor.

L'Administració educativa disposa de mecanismes per intervenir en una situació de risc potencial d'agressió sexual a nens i nenes o adolescents en un centre educatiu del sistema educatiu català, malgrat la relació laboral existent entre el presumpte agressor i el centre educatiu concertat on aquest presta les seves funcions.

L'Administració educativa és responsable i garant de la seguretat i de la protecció dels infants i adolescents als centres escolars. En conseqüència, quan va ser coneixedora de la situació, a banda d'haver comunicat immediatament aquest fet a la direcció de l'escola i a la comunitat educativa afectada, també havia d'haver instat la Inspecció a incoar un expedient informatiu per poder prendre les mesures escaients de protecció pel risc per a la seguretat dels infants i adolescents en aquest centre.

El Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que adoptin pautes d'actuació de manera coordinada amb el Departament d'Interior, Benestar Social i Família i les direccions dels diversos centres del sistema educatiu català, siguin públics o concertats, perquè en situacions en què és coneixedor d'una denúncia contra una persona que ocupa un lloc de treball en un centre educatiu, sigui de titularitat pública o no, per la presumpta comissió de delictes contra la llibertat sexual d'infants i adolescents, es prenguin de manera immediata les mesures preventives necessàries per protegir els infants i adolescents amb qui està en contacte habitual per raó de la seva tasca.

Tramitació

Data Administració Tràmit

31/03/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
26/10/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació

Expedients Relacionats

AO-08384/2014