Resolució
Q-02533/2010 Manca d'assignació del Departament d'Educació d'una plaça de P2 per a un nen amb necessitats educatives especials.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 08/06/2010
Data de l'últim moviment 20/12/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora mostra el seu desacord amb la manca d'assignació del Departament d'Educació d'una plaça de P2 per al seu fill.

La persona interessada exposa que des de l'agost de 2009 viu amb el seu fill adoptat, el qual va passar els dos primers mesos de la seva vida en un hospital i els divuit mesos següents a la casa bressol del seu poble. El mes de febrer de 2010, seguint les indicacions que tocaven per edat, el van preinscriure a educació infantil nivell P3. 

Amb tot, la promotora va decidir acollir-se al servei d'assessorament postadoptiu d'una fundació privada, on havien fet l'estudi per obtenir la seva idoneïtat. A partir d'aquest moment, i arran de les dificultats que s'ha anat trobant, continua fent ús d'aquest servei. Així, la promotora de la queixa explica que el mes de març passat, li van recomanar que el proper curs el seu fill cursés P2 en comptes de P3, ja que a causa de la seva història personal, la seva edat emocional es corresponia a la d'un nen més petit.

Així doncs, la promotora es va posar en contacte amb l'inspector de l'escola tècnica professional Clot, on el seu fill està preinscrit per fer P3, el qual els va respondre que podria matricular-se a P2 i que el següent curs, en funció de l'avaluació de l'equip d'assessorament psicopedagògic (en endavant EAP), es valoraria si faria P3 o passaria directament a P4.

La persona interessada exposa que el curs 2010-2011 el grup de P2 acollirà els nens nascuts al 2008. Respecte a això, el Consorci d'Educació de Barcelona es va adreçar a la comissió de matriculació, segons la qual l'aplicació informàtica no permetria fer la preinscripció ja que el nen és nascut al 2007.

Tanmateix, la promotora de la queixa afegeix que es va posar en contacte amb l'EAP de Sant Martí, el qual va emetre un informe valoratiu recomanant l'escolarització del fill de la promotora a P2. Aquest informe va ser tramès a la comissió de matriculació, juntament amb l'informe de la fundació privada que anava en aquest mateix sentit.

Davant d'aquesta situació, la Inspecció d'Educació li va oferir dues opcions: matricular-lo en un centre privat on no tindria problemes respecte l'any de naixement o esperar les places vacants dels centres públics.

Pel que fa a la primera opció, a final d'abril les llars d'infants privades no tenien places disponibles i tenien llargues llistes d'espera.

Respecte a la segona opció, un cop sortissin les places definitives caldria esperar que les vacants s'omplissin amb les llistes d'espera de districte i de municipi, i llavors si quedés alguna vacant l'oferirien a la persona interessada.

Malgrat la situació exposada, la persona interessada va fer la preinscripció al Consorci d'Educació de Barcelona el dia 14 de maig de 2010. Aquesta preinscripció no es va introduir a l'aplicació informàtica, de manera que es va evitar el conflicte de la data de naixement i la incompatibilitat de la preinscripció a P3.

La promotora de la queixa mostra la seva disconformitat amb les dificultats d'escolaritzar el seu fill a P2, tot i tenir la valoració en aquest sentit de l'EAP i de la fundació privada que col·labora amb la Generalitat en temes d'adopció, i addueix que es tracta d'una necessitat especial d'escolarització, ja que l'infant només porta nou mesos aquí, no ha estat mai escolaritzat i fins als vint mesos no ha estat cuidat i estimat per una família.

Contingut

Un cop valorada tota la informació tramesa per la promotora, el Síndic suggereix al Departament d'Educació que faci una valoració sobre: Les necessitats d'escolarització d'aquest alumne; l'acolliment a una plaça vacant de necessitats educatives especials; i la solució que es preveu adoptar tenint en compte els informes de l'EAP i d'una fundació privada. 

En resposta, el Departament d'Educació indica que la comissió de garanties d'admissió d'escoles bressol i llars d'infants ha estat fent el seguiment d'aquest cas.

Així, l'informe de resposta indica que segons els criteris d'admissió establerts actualment, la casuística de l'alumnat amb necessitats educatives especials susceptible de romandre un any més a la llar d'infants o a l'escola bressol que no reuneixi els requisits d'edat esmentats i que no hagi estat prèviament escolaritzat a cap centre públic queda en aquests moments sense resoldre. Això és així ja que als infants que compleixen els tres anys durant l'any natural de la campanya de preinscripció els pertoca ser admesos al segon cicle d'educació infantil i no al primer. Atesa la gran demanda per obtenir plaça en les escoles bressol municipals, l'Institut d'Educació considera que el criteri d'edat s'ha d'aplicar de manera estricta.

Pel que fa a aquest cas concret, efectivament la Inspecció d'Educació va atendre la persona interessada i li va recomanar que s'adrecés directament a la comissió de garanties d'admissió per tal de trobar una solució. Atès que el fill de la promotora no havia participat en el procés de preinscripció per a la plaça sol·licitada de P2, se li va oferir dues possibles alternatives per resoldre l'escolarització del seu fill de cara al curs 2010-2011:

a) Esperar a saber les possibles vacants finals de P2 en centres públics del seu mateix districte o dels propers al seu domicili, o bé saber quins centres haurien acabat sense llista d'espera per tal de poder facilitar una plaça sense lesionar drets de tercers. La promotora no va acceptar aquesta proposta.

b) Després d'informar-se i orientar-se, facilitar que la persona interessada pugui trobar una plaça a llars de titularitat privada i alhora garantir els tràmits d'expedient per al proper curs en el moment en què l'infant s'hauria d'escolaritzar a P3, malgrat que en aquell moment ja tindria quatre anys.

Atès que aquesta no és una situació excepcional, el Departament d'Educació informa que actualment la comissió de garanties d'admissió està treballant en una proposta que presentarà en relació amb els criteris i procediments per a l'escolarització de l'alumnat amb necessitats educatives especials que no reuneixi els requisits d'edat i que no ha estat prèviament escolaritzat a cap centre públic. Aquesta proposta, un cop aprovada i fets els tràmits oportuns, es podria incorporar a la norma i fer-se pública a efectes de la preinscripció per al curs 2011-2012.

D'acord amb la informació rebuda, el Departament d'Educació, per casos similars que es puguin produir en un futur, ha corregit la seva actuació en el sentit que es plantejava.

Tramitació

Data Administració Tràmit

23/07/2010 Departament d'Educació (25/05/2004 - 12/05/2006 i 29/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/09/2010 Departament d'Educació (25/05/2004 - 12/05/2006 i 29/11/2006 - 26/12/2010) Resolució
01/06/2011 Departament d'Ensenyament Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
29/11/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
20/12/2011 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació - DOGC.5422 (16/07/2009)
Resolució EDU/107/2010, de 27 de gener, per la qual s'aproven les normes de preinscripció i matrícula de l'alumnat als centres educatius per al curs 2010-2011 en els ensenyaments sufragats amb fons públics d'educació infantil, d'educació primària, d'educació secundària obligatòria, de batxillerat, de formació professional, de programes de qualificació professional inicial (PQPI) realitzats pel Departament d'Educació, artístics, esportius, d'idiomes o d'educació d'adults.- DOGC.5555 (28/01/2010)