Resolució
Q-02553/2015 Manca de resposta de l'Ajuntament de Montesquiu a un escrit de queixa per les molèsties que ocasionen les campanes de l'església

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Contaminació
Data d'inici 13/04/2015
Data de l'últim moviment 01/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Montesquiu Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

El promotor explica que el seu domicili està ubicat al costat del campanar i que sent amb intensitat els quarts i les hores. Indica que fa un temps es va arreglar el rellotge i es va canviar el martell metàl·lic que impacta contra la campana i que, des de llavors, el soroll és més intens. En el seu escrit a l'Ajuntament demanava que es prenguessin mesures per reduir les molèsties. 

El Síndic posa de manifest que el toc de les campanes és una pràctica tradicional pròpia de la nostra cultura i estimada més enllà d'una expressió pública de la tradició religiosa catòlica. Per a un elevat nombre de la població no adscrita a cap confessió religiosa concreta, el toc de les campanes forma part de la seva identitat i del seu paisatge cultural. No obstant això, cal aplicar el principi d'igualtat davant la llei, i la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica, no recull el toc de les campanes com una excepció o com un fenomen no subjecte al compliment de la norma en matèria d'immissió acústica. 

Així doncs, caldria saber quina intensitat sonora tenen les campanes per objectivar les molèsties que denuncia el promotor i, si el resultat es troba per sobre dels llindars màxims que preveu la normativa, caldrà corregir la situació. Si bé el toc de les campanes pot ser objecte de protecció com a manifestació d'un costum tradicional, cal que sigui regulat per tal de conciliar la preservació de tradició amb el legítim dret al descans i així evitar molèsties innecessàries i evitables. 

Per tot això, el Síndic recorda a l'Ajuntament de Montesquiu que:

1. Cal disposar de mesuraments objectius dels valors d'immissió acústica que es produeixen dins dels habitatges afectats (tant en horari diürn com nocturn) per tenir un coneixement real del valor de la intensitat sonora.

2. Cal establir mesures correctores que poden anar des de la supressió total dels tocs en horari nocturn fins a la disminució suficient de la intensitat i el nombre dels tocs. 

3. Cal fer un treball de diàleg, participació i informació entre la població per tal d'aconseguir la màxima legitimació i acceptació de les mesures que es puguin acordar.

El Síndic també suggereix a l'Ajuntament que doni resposta a l'escrit del promotor i prengui les mesures necessàries per reduir les molèsties que pateix.

Tramitació

Data Administració Tràmit

21/05/2015 Ajuntament de Montesquiu Resolució pendent d'acceptació
06/07/2015 Ajuntament de Montesquiu Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
04/08/2015 Ajuntament de Montesquiu Resposta a la resolució pendent d'acceptació
25/11/2015 Ajuntament de Montesquiu Resolució pendent d'acceptació
01/12/2015 Ajuntament de Montesquiu Resposta a la resolució pendent d'acceptació