Resolució
Q-02568/2013 Disconformitat amb la suspensió d'una prestació de la renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 10/04/2013
Data de l'últim moviment 11/03/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consell Comarcal de l'Alt Empordà Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la suspensió l'any 2011 de la seva prestació de la renda mínima d'inserció.

Exposa que considera la suspensió injustificada i que, tot i que la professional referent de serveis socials ha demanat la represa del pagament, encara no s'ha fet.

Contingut

Segons la informació aportada, es va suspendre la prestació del promotor perquè no s'acreditava que la unitat familiar no obtingués ingressos superiors a l'import de la renda mínima d'inserció. 

Cal dir que les dades disponibles no permeten deduir quins són els ingressos que han determinat aquesta valoració, ni tampoc que aquesta fos la causa que va motivar la proposta de suspensió efectuada per serveis socials, a la qual tampoc no es fa esment en la resolució. En aquest sentit, i com a qüestió de caràcter general, cal recordar la importància que les resolucions que es dicten en aquests procediments expressin de manera clara les circumstàncies i les dades que es tenen en compte per prendre la resolució, a fi de garantir una motivació correcta i la seguretat  jurídica.

D'altra banda, el Departament d'Empresa i Ocupació ha informat que més tard, per resolució de data 26 de juliol de 2013, es va acordar l'extinció de la prestació, amb efectes des de l'1 de juliol, perquè el promotor havia causat baixa voluntària d'una feina. Segons les dades de què es disposa, aquesta decisió no es pot considerar irregular.

Ara bé, en el període anterior es van donar altres circumstàncies que aconsellen revisar el cas: en data 31 d'agost de 2011 -poc després de la suspensió- els serveis socials bàsics van tramitar una proposta de represa, però no consta que aquesta proposta s'hagi avaluat ni resolt.

Tenint en compte tot això, el Síndic suggereix al Departament que l'òrgan gestor revisi les dades de l'expedient del promotor, que s'avaluï la proposta de represa tramitada pels serveis socials de referència l'agost de 2011 d'acord amb les circumstàncies que es donaven en aquell moment, i que, en cas que es complissin les condicions establertes per la normativa reguladora de la prestació, es concedeixi al promotor la prestació pel període corresponent, fins a l'extinció de la prestació. A més, també cal que s'informi expressament i per escrit el promotor d'aquest procés.

Tramitació

Data Administració Tràmit

07/05/2013 Consell Comarcal de l'Alt Empordà Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/05/2013 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
01/07/2013 Consell Comarcal de l'Alt Empordà Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
01/07/2013 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/07/2013 Consell Comarcal de l'Alt Empordà Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/01/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/07/2014 Consell Comarcal de l'Alt Empordà No irregularitat
16/09/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
04/11/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
09/01/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
21/01/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
24/02/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
06/03/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
06/03/2015 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Irregularitat
11/03/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat