Resolució
Q-02571/2015 Disconformitat amb l'exclusió de les llistes de la convocatòria de concurs públic per formar part de la borsa de treball per prestar serveis amb caràcter temporal com a personal interí docent en centres públics no universitaris dependents del Departament d'Ensenyament

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 14/04/2015
Data de l'últim moviment 13/01/2016
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

La persona interessada es queixa que se l'ha exclòs de les llistes per formar part d'una borsa de treball per prestar serveis de manera temporal com a personal docent pel fet que l'administració convocant ha considerat que el contingut del certificat mèdic aportat no era correcte. 

La base 2.2 de l'annex I de la resolució estableix que la sol·licitud s'ha d'emplenar, registrar i tramitar per via telemàtica, de manera que un cop efectuada la tramitació i el registre de la sol·licitud cal imprimir el document que el sistema genera i en el qual figuren, entre altres dades, el número de registre d'entrada, la data i hora de presentació i les dades personals, acadèmiques, especialitats i àmbits territorials demanats. Així, el sistema genera un document en què s'especifica la documentació justificativa dels requisits i dels mèrits al·legats a la sol·licitud que la persona interessada ha d'adjuntar i presentar conjuntament amb el model de declaració jurada o promesa (apartat 1.1.d), que també facilita el sistema, en el registre del servei territorial del Departament d'Educació o del Consorci d'Educació de Barcelona demanat com a preferent, durant el termini de presentació de sol·licituds establert.

Així doncs, el sistema estableix i facilita el model de declaració que cal aportar per complir el requisit que fixa l'apartat 1.1 d), relatiu al fet de no estar inhabilitat ni haver estat separat del servei de cap de les administracions públiques per expedient disciplinari.

En canvi, pel que fa al certificat mèdic acreditatiu de no patir cap malaltia ni estar afectat per limitació física o psíquica incompatible amb l'exercici de les funcions corresponents al cos i l'especialitat a què s'opta, el sistema no facilita cap model.

En aquest punt, escau recordar que és un principi constitucional consolidat que les bases de la convocatòria són la llei del concurs i vinculen l'Administració, els òrgans de selecció i les persones interessades que hi participin.

Per això, si les bases són la llei del concurs i no predeterminen quin ha de ser el contingut exacte, precís i textual del certificat mèdic que els sol·licitants han de presentar per acreditar la seva capacitat funcional, l'administració convocant no està habilitada per fixar com a vàlid un únic redactat i excloure de la llista d'admesos tots els que hagin acreditat la seva capacitat per mitjà d'un certificat mèdic amb un redactat alternatiu, tot indicant com a motiu d'exclusió dels candidats ?certificat mèdic incorrecte?.

Així doncs, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament:

1. Que revisi totes les exclusions de la convocatòria de concurs públic per formar part de la borsa de treball, per prestar serveis amb caràcter temporal com a personal interí docent, que tinguin com a causa únicament i exclusiva el certificat mèdic incorrecte.

2. Que examini els certificats mèdics estimats incorrectes per determinar, d'acord amb els criteris interpretatius de l'article 3.1 del Codi civil, si aquests acrediten que els sol·licitants tenen la capacitat funcional exigida per desenvolupar la funció docent. 

3. Que en tots els casos en què quedi acreditada la capacitat funcional del sol·licitant es deixi sense efecte la seva exclusió i se l'inclogui dins de la borsa de treball i se l'hi notifiqui de forma expressa.

4. Que en cas que es consideri necessari que el certificat mèdic acreditatiu de la capacitat funcional tingui un únic contingut en futures convocatòries se'n faciliti un model.

Tramitació

Data Administració Tràmit

17/07/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
09/09/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
20/10/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
04/12/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
13/01/2016 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació

Expedients Relacionats

Q-01714/2015