Resolució
Q-02590/2010 Disconformitat amb el Consorci d'Educació de Barcelona pel calendari d'unes obres de l'escola bressol municipal Londres.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 11/06/2010
Data de l'últim moviment 23/02/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consorci d'Educació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

L'associació de pares i mares d'alumnes (en endavant AMPA) de l'escola bressol municipal Londres (en endavant EBML) expressa el seu desacord amb la decisió d'iniciar unes obres a l'EBML el 25 de juny de 2010. 

Els promotors exposen que durant el mes de maig de 2010, la direcció de l'escola va informar els pares que s'havien de fer unes obres de millora tant a l'EBML com al centre d'educació infantil i primària Mallorca (en endavant CEIPM). Les obres consisteixen a tornar a fer la terrassa del CEIPM on es troba el pati del parvulari d'aquesta escola. Aquesta terrassa està una planta per sobre de les instal·lacions de l'EBML i coincideix amb la zona de classes de l'escola bressol. 

Aquestes obres són necessàries perquè des del primer curs que es va inaugurar l'EBML hi ha hagut goteres a l'edifici.

Des del començament del curs, l'AMPA sempre ha estat al costat de la direcció de l'escola i ha estat atenta a la decisió de l'Ajuntament de Barcelona de fer aquestes obres perquè entenien que era un tema important.

Amb tot, l'AMPA mostra la seva disconformitat pel fet que no se l'hagi deixat participar a l'hora de negociar el millor moment per començar aquestes obres.

El 17 de maig, hi va haver una reunió entre l'Ajuntament (el responsable de construccions escolars del Consorci d'Educació de Barcelona), la directora de l'EBML i el CEIPM i els representants de l'AMPA de l'EBML, que va ser demanada per l'AMPA de l'EBML per tal que els informessin sobre les actuacions que es durien a terme, i se'ls va explicar el següent:

- El dia 25, tan bon punt hagin carregat els martells hidràulics a la terrassa del CEIPM començaran a rebentar el terra, feina que suposarà molt de soroll.

- El mateix dia 25 (dia de festa de lliure disposició de l'EBML) hi haurà algú de l'Ajuntament a l'EBML per constatar que les vibracions produïdes pel martell hidràulic no suposaran cap perill per als infants.

- Tancaran l'accés a la terrassa de l'EBML i hi posaran una tanca protectora per evitar la possibilitat que hi hagi trossos de runa que saltin fins a la terrassa dels infants, rebotin i els facin mal o trenquin algun vidre; naturalment, els infants no podran gaudir de la terrassa perquè la porta d'accés estarà completament tancada amb clau, i perdran tota la llum natural.

- Es va acordar que farien una parada de les 13 a les 15 hores perquè els infants poguessin dormir. En relació amb això, membres de l'AMPA emfatitzen que l'hora de dinar/migdiada a l'EBML comença habitualment a tres quarts de 12 cada dia i que hi ha molts infants que a les 12.30 ja estan dormint. És a dir, que tampoc no es respectarà el seu horari de son.

- Tanmateix, se'ls va comunicar que a partir del 15 de juliol ja no hi hauria soroll i que el pitjor seria del 25 de juny al 15 de juliol perquè en aquests dies és quan es rebentaria el terra del terrat. Ho farien durant aquests dies perquè és quan els alumnes del CEIPM no hi són, sense pensar amb els infants de l'EBML. Igualment, el responsable de construccions escolars del Consorci d'Educació de Barcelona va informar que al setembre les tasques que quedarien per fer serien tasques silencioses i amb menys risc, ja que es tracta de la part final de l'obra.

Els pares dels alumnes no estan conformes amb aquesta explicació i demanen que s'aturin les obres fins al moment que s'acabi el curs escolar de l'EBML (15 de juliol) ja que destorben el benestar dels infants i afecten la seva capacitat d'audició, entre altres aspectes, durant el temps que romanen a l'escola bressol.

Contingut

Un cop valorada la queixa de les persones interessades, el Síndic suggereix tant al Consorci d'Educació de Barcelona com al Departament d'Educació:

1. Que s'adoptin mesures per fer compatible el benestar i la tranquil·litat dels infants fins al 15 de juliol amb la necessitat de portar endavant aquestes obres.

2. Que es comencin les obres el 15 de juliol, ja que l'inici de les obres serà molt sorollós.

3. Que s'allarguin les obres fins al començament del curs 2010-2011, moment en què les feines d'acabament del pati del parvulari del CEIPM s'anirien finalitzant sense comportar soroll, i mentrestant els alumnes afectats del CEIPM que encara no poguessin utilitzar el pati, podrien utilitzar el pati dels alumnes de primària.

Tramitació

Data Administració Tràmit

21/06/2010 Departament d'Educació (25/05/2004 - 12/05/2006 i 29/11/2006 - 26/12/2010) Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/06/2010 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/07/2010 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
23/02/2011 Departament d'Ensenyament Resolució
23/02/2011 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació - DOGC.5422 (16/07/2009)