Resolució
AO-02622/2011 Actuació d'ofici oberta amb motiu d'una queixa referida al centre d'acolliment Nostra Senyora de la Misericòrdia, de Girona

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Centres de menors
Data d'inici 03/05/2011
Data de l'últim moviment 22/09/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

Arran de la visita de l'oficina del Síndic al centre Nostra Senyora de la Misericòrdia, de Girona, es van observar algunes qüestions relatives a la situació del centre que van més enllà de les situacions concretes plantejades en les queixes rebudes i que, tanmateix, poden tenir incidència en la qualitat de l'atenció que es presta a les noies i en el respecte dels seus drets, per la qual cosa el Síndic va acordar l'obertura d'una actuació d'ofici en relació amb aquest centre.

Contingut

El Síndic considera que la confluència de dèficits notables com la manca d'adequació de l'espai físic, la sobreocupació, la dotació insuficient de personal i la concentració de noies amb greus dificultats fan que difícilment es puguin complir les funcions educatives i d'acompanyament inherents a la guarda dels infants que viuen en un centre d'acolliment.

Els greus incidents esdevinguts al centre el mes d'abril de 2011, amb escapoliments i amb requeriments de la presència dels Mossos d'Esquadra, posen de manifest una situació de desbordament que hauria de ser resolta des de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, per garantir el bon funcionament del centre i l'atenció adequada de les menors.

En el mateix sentit, la utilització recurrent de l'anomenada habitació individual, recurs que hauria de ser utilitzat de forma molt excepcional i que resulta qüestionable en un centre que no respon a la tipologia de centre d'educació intensiva, posa de manifest aquest desbordament i el perill que la contenció prevalgui respecte de la funció educativa i d'acompanyament a les menors.

Per tot això, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família:

1. Que s'avaluï quines son les necessitats dels infants i de les noies adolescents en un centre d'acolliment i s'adoptin les mesures necessàries, en aquest centre o en un de nova creació, per satisfer aquestes necessitats.

2. Que s'ajusti el nombre de menors a la capacitat prevista del centre, en especial del mòdul 12-18 anys, ateses les limitacions estructurals existents. 

3. Que en les situacions se sobreocupació, que haurien de ser molt excepcionals, es doti el centre dels professionals necessaris per mantenir la relació de menors i educadors establerta normativament. 

4. Que es revisi el reglament de règim intern del centre tenint en compte la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats dels infants i els adolescents, i s'adeqüi l'ús de l'habitació individual a les previsions de la Instrucció 11/2010, de 20 de desembre, per la qual s'aprova el protocol sobre l'acolliment en centre per raons terapèutiques i educatives d'infants o adolescents en situació de guarda o tutela. 

5. Que es consideri la supressió d'aquest espai com a habitació d'aïllament, atès que la Llei 14/2010, de 27 de maig, en preveu l'existència en els centres d'educació intensiva o de tipus terapèutic, però no en els centres d'acolliment. 

6. Que es creï un centre d'educació intensiva per a noies, segons les previsions existents. La manca d'aquest recurs impedeix el dret a la protecció efectiva de les noies amb alteracions de conducta que requereixen un sistema d'educació intensiva i perjudica el funcionament dels recursos que han d'atendre aquestes menors sense tenir les característiques per fer-ho, i, de retruc, els nois i noies que es troben en aquests recursos. 

7. Que s'introdueixin mecanismes de supervisió educativa del funcionament dels centres.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/06/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
26/10/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
01/12/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/02/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/04/2012 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/01/2014 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
12/03/2014 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació a l'Administració
28/04/2014 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/09/2014 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
06/11/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
20/11/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
05/01/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
21/09/2015 Departament de Benestar Social i Família Irregularitat
21/09/2015 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Irregularitat
22/09/2015 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència- DOGC.5641 (02/06/2010)