Resolució
AO-02622/2012 Actuació d'ofici relativa als infants tutelats per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència que resideixen al centre residencial d'acció educativa Pere Quart

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Centres de menors
Data d'inici 11/04/2012
Data de l'últim moviment 31/07/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Arran de la visita que l'oficina del Síndic de Greuges va fer al nou centre residencial d'acció educativa (en endavant CRAE) Pere Quart, es va constatar que hi havia nadons ingressats en règim d'acolliment.

Atès que aquest centre de nova creació està adreçat a infants de quatre a dotze anys en règim de centre residencial, el Síndic va obrir aquesta actuació d'ofici a fi d'estudiar aquest assumpte.

Contingut

En l'informe tramès per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) s'exposa que: d'un total de vint-i-quatre infants acollits, vint-i-dos van ingressar amb proposta de CRAE; en data 15 de novembre de 2011 van ingressar-hi tres germans de quinze, vuit i dos anys provinents del centre d'acolliment Els Llimoners, amb proposta d'acolliment en família aliena per a tots tres, per tal de no separar-los mentre estaven a l'espera del recurs proposat; el 2 de febrer de 2012 van ingressar-hi dos germans de tres anys i set mesos en concepte d'acolliment, excepcionalment, per manca de places en centre d'acolliment.

Respecte de l'equip que duu a terme l'estudi diagnòstic dels dos germans, s'informa que és l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència (EAIA) del Maresme, i que en aquest moment està a l'espera de rebre informació social dels avis materns que resideixen a Múrcia per valorar la possibilitat d'acolliment amb la família extensa.

Quant als recursos addicionals que hauria requerit l'ingrés d'aquests infants petits en règim de centre d'acolliment, en l'informe rebut es fa constar que tot l'equip educatiu del CRAE Pere Quart ha fet un esforç per normalitzar la situació dels tres infants de menys de quatre anys, els dos nens petits i el nadó; i que no s'han requerit recursos ni suports addicionals, atès que el centre disposava de personal i d'un espai adequat per a l'acolliment dels infants.

En vista d'aquesta informació, el Síndic fa les consideracions i els suggeriments següents al Departament de Benestar Social i Família:

En primer lloc, aquesta institució entén que, independentment del tipus de recurs residencial en què han ingressat, l'atenció adequada als infants petits en règim de centre d'acolliment està garantida per les condicions del centre i de l'equip educatiu.

Quant als motius que van portar aquests infants a ingressar en un centre residencial d'acció educativa en comptes de fer-ho en un centre d'acolliment, en el primer cas s'entén que la decisió adoptada és en interès dels tres germans, ja que hi van ser traslladats mentre esperaven el recurs idoni proposat i per no separar-los.

Per contra, en el segon cas, el motiu de l'ingrés en centre residencial en comptes de centre d'acolliment, és degut a mancances en la disponibilitat de places en centre d'acolliment. Tot i que es pot entendre que en un moment determinat es produeixi un increment d'ingressos en els centres d'acolliment, el Síndic considera que cal evitar aquestes situacions per les conseqüències perjudicials que acostumen a comportar.

D'acord amb això, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família, d'una banda, que s'agilitzi tan com sigui possible l'estudi de la situació personal i familiar dels dos germans de tres anys i set mesos que es troben en el CRAE Pere Quart, per tal de normalitzar la seva situació; i de l'altra, que es prenguin mesures per evitar els ingressos d'infants proposats per centre d'acolliment en centres residencials d'acció educativa.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/04/2012 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
01/06/2012 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/06/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
05/07/2012 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/07/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució
31/07/2012 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat