Resolució
Q-02648/2015 Queixa relativa a la manca d'accessibilitat d'algunes de les estacions de la xarxa de metro de Barcelona

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 16/04/2015
Data de l'últim moviment 15/01/2016
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Àrea de Drets Socials Pendent de rebre informació de l'administració
Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca d'accessibilitat d'algunes de les estacions de la xarxa de metro de Barcelona en què l'andana és en corba i, per tant, la distància entre el vagó i l'andana a l'alçada de la rampa d'accés adaptada per a cadira de rodes ubicada en el primer o últim vagó del tren resulta insalvable per a usuaris de cadires de rodes. 

Transports Metropolitans de Barcelona (en endavant TMB) reconeix que, ara per ara, aconseguir l'accessibilitat en la transferència de l'andana al vagó en aquestes estacions en corba suposa un repte en relació amb el qual s'està treballant conjuntament amb l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. No s'informa, però, sobre la data en què s'espera tenir una solució definitiva per garantir l'accessibilitat en aquests punts.

En vista d'aquesta informació, el Síndic recorda a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (en endavant AMB) que tant la normativa fins ara vigent (Llei 20/1991, de 25 de novembre) com la Convenció internacional de drets de les persones amb discapacitat ratificada per Espanya i la Llei 13/2014, de 30 d'octubre, d'accessibilitat, aprovada recentment, reconeixen que l'accessibilitat és un dret de les persones i no pas un favor graciable. També determinen que correspon a l'Administració implementar les estratègies i els  mecanismes per fer efectiu el dret de les persones amb discapacitat a gaudir, en el major grau possible, de les mateixes condicions d'accessibilitat en els béns i serveis que les altres persones. 

En aquesta línia, el Síndic recomana a AMB que adopti les mesures que consideri adients per tal de resoldre, com més aviat millor, la dificultat detectada per la persona interessada en relació amb l'espai que hi ha entre l'andana i els vagons del metro a les estacions en corba. També li suggereix que valori la possibilitat d'habilitar una rampa d'accés per a persones amb discapacitat en els punts de les andanes en corba què la distància entre l'andana i el vagó és menor. Igualment, i a fi d'aprofundir en els aspectes que es plantegen a la resposta de TMB, el Síndic demana a AMB que l'informi amb més detall sobre el treball que s'està duent a terme amb l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, sobre les propostes tècniques que s'estan estudiant per resoldre aquest assumpte i sobre el termini que previst per  implementar una solució definitiva. També li demana que l'informi si ha estudiat la possibilitat d'implementar mesures d'ajustament raonable que permetin fer practicable l'itinerari de transferència entre l'anada i el vagó del metro a les estacions que són en corba per a persones que es desplacen en cadira de rodes, mentre s'assoleix la fita d'aconseguir l'accessibilitat universal.

Tramitació

Data Administració Tràmit

29/04/2015 Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/06/2015 Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/12/2015 Àrea de Drets Socials Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/12/2015 Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) Resolució pendent d'acceptació
14/01/2016 Àrea de Drets Socials Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/01/2016 Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) Reiteració a la resolució pendent d'acceptació