Resolució
AO-02662/2013 Actuació d'ofici relativa a l'exclusió de les activitats complementàries de l'alumnat amb necessitats educatives específiques d'una escola concertada d'Igualada

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Necessitats educatives especials
Data d'inici 12/04/2013
Data de l'últim moviment 26/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

El Síndic ha tingut coneixement a través dels mitjans de comunicació d'una suposada denúncia per possible discriminació en una escola concertada d'Igualada relacionada amb l'exclusió de les activitats complementàries de l'alumnat amb necessitats educatives específiques.
 
Segons sembla, hi havia alumnat amb necessitats educatives específiques escolaritzat a aquest centre que no pagava la quota corresponent a l'activitat complementària i que no participava a aquestes activitats. Atès que aquest fet podia vulnerar el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats, el Síndic va decidir obrir una actuació d'ofici.

Contingut

Un cop estudiat aquest assumpte, el Síndic ha demanat al Departament d'Ensenyament, amb caràcter general, un compromís més gran per evitar que les activitats complementàries siguin un àmbit de generació de desigualtat educativa, i més concretament: 

- que reguli les activitats complementàries i també els ajuts per fomentar-ne l'accés, d'acord amb el que estableix la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació (article 50.3). 

- que garanteixi la voluntarietat de la participació a les activitats complementàries ubicant l'activitat complementària abans o després de l'horari lectiu de matí o de tarda.

- que garanteixi la diferenciació clara entre les activitats complementàries i les activitats lectives pel que fa al contingut curricular, i que impedeixi de manera més activa que hi hagi centres concertats que destinin l'hora complementària a reforçar el currículum oficial (especialment si hi ha alumnes que en queden exclosos per raons econòmiques), tal com estableix el Decret 198/1987, de 19 de maig, i la legislació en matèria d'educació. 

- que valori els processos de transvasament d'alumnat socialment menys afavorit del sector concertat al sector públic i els seus efectes sobre la segregació escolar i sobre el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats, i que desenvolupi actuacions específiques per evitar casos com els canvis de centre a meitat de l'escolaritat per raons econòmiques, per exemple, si convé amb l'establiment d'ajuts recollits en l'ordenament jurídic vigent.

- que convoqui ajuts per garantir l'accés en igualtat d'oportunitats a les activitats complementàries, tal com estableix la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació (article 202 i altres).

- que vetlli perquè cap alumne amb dificultats per sufragar-ne el cost quedi exclòs de les activitats complementàries, tal com estableix el Decret 198/1987, de 19 de maig (article 4).

- que no autoritzi quotes per a les activitats complementàries quan aquestes siguin superiors al cost real de l'activitat, tal com estableix el Decret 198/1987, de 19 de maig (article 6), de manera que es garanteixi la igualtat d'oportunitats i el caràcter no lucratiu d'aquestes activitats.

- que estableixi els criteris per autoritzar les quanties màximes que els centres poden percebre, tal com estableix la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació (article 205.11).

- que estudiï la possibilitat de fomentar el fraccionament de la quota en funció de les activitats que dugui a terme l'alumnat, com a mecanisme per afavorir-ne l'accessibilitat, quan les activitats tenen despeses i pressupostos diferenciats.

I amb caràcter específic sobre el cas del centre concertat d'Igualada, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament, d'una banda, que garanteixi l'accés gratuït i universal a les activitats complementàries que tinguin contingut curricular, especialment de reforç de competències bàsiques, o que en modifiqui l'oferta; i de l'altra, que vetlli perquè cap alumne amb dificultats per sufragar-ne el cost quedi exclòs de les activitats complementàries, tal com estableix el Decret 198/1987, de 19 de maig (article 4).

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/04/2013 Serveis Territorials d'Ensenyament a la Catalunya Central Sol·licitud d'informació a l'Administració
01/07/2013 Serveis Territorials d'Ensenyament a la Catalunya Central Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/09/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/10/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
17/12/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
26/10/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació