Resolució
Q-02678/2013 Disconformitat amb la deducció aplicada en la nòmina d'una funcionària del cos de gestió de l'Institut de Seguretat Pública arran d'una situació d'incapacitat temporal

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 15/04/2013
Data de l'últim moviment 12/06/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Economia i Coneixement Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa, funcionària del cos de gestió de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya que va estar en situació d'incapacitat temporal del 12 al 20 de març de 2012, manifesta la seva disconformitat amb el fet que en l'abonament de la nòmina corresponent al mes de març de 2013 se li hagi aplicat una deducció del 25% del salari diari corresponent als dies 21 a 31 de març, ambdós inclosos, malgrat haver estat treballant la jornada sencera. La deducció practicada va anar més enllà de la reducció legalment aplicable pels nou dies que va durar la seva baixa laboral per contingències comunes.

La Secció de Personal i Règim Interior li va comunicar que la Generalitat regularitzaria la seva situació a la nòmina del mes d'abril.

Contingut

La situació exposada per la persona interessada no es pot considerar com un fet aïllat. El Síndic entén que a partir de la modificació dels complements de la prestació econòmica d'incapacitat temporal -de manera que en funció del nombre de dies de baixa i del tipus de contingència es reconeixerà al treballador un complement consistent en un determinat percentatge de la retribució percebuda al mes anterior a la baixa- i la gestió de les nòmines -que obliga a tancar-les abans que finalitzi el mes- és possible pensar que qüestions com la que ha motivat la queixa puguin tornar a succeir. 

Per aquest motiu, per tal que la deducció que s'apliqui a la nòmina del treballador, i que vagi més enllà dels dies en què efectivament el treballador hagi romàs en situació de baixa per incapacitat temporal derivada de contingències comunes a les quals els sigui aplicable la reducció retributiva, el Síndic suggereix al Departament d'Economia i Coneixement que valori l'adopció d'alguna de les mesures següents:

a) Fer accessible l'import de la nòmina descomptat mitjançant l'atorgament d'una bestreta, a petició de la persona afectada, a compte de l'import que hauria de ser abonat a la nòmina següent. Perquè aquesta mesura fos efectiva, aquesta petició hauria de tenir un termini de resolució molt breu i s'hauria de fer pública als treballadors de l'Administració perquè en poguessin fer ús en el cas d'estimar-ho oportú.

b) Computar els dies compresos des de la data de tancament de la nòmina fins a la finalització del mes com a dies efectivament treballats, per evitar haver de practicar deduccions que poguessin anar més enllà de les que legalment corresponguin, i compensar en la nòmina del mes següent la quantitat percebuda en excés, si escau.

Tramitació

Data Administració Tràmit

10/05/2013 Departament d'Economia i Coneixement Resolució pendent d'acceptació
02/07/2013 Departament d'Economia i Coneixement Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
04/07/2013 Departament d'Economia i Coneixement Resposta a la resolució pendent d'acceptació
24/10/2013 Departament d'Economia i Coneixement Resolució pendent d'acceptació
09/12/2013 Departament d'Economia i Coneixement Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
16/12/2013 Departament d'Economia i Coneixement Resposta a la resolució pendent d'acceptació
12/06/2014 Departament d'Economia i Coneixement No irregularitat