Resolució
Q-02688/2012 Disconformitat amb la resposta de l'Ajuntament de Pallejà a una sol·licitud d'accés a la informació sobre les anàlisi d'aigua per al consum humà de l'any 2011

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu
Data d'inici 12/04/2012
Data de l'últim moviment 29/06/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Pallejà Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la comunicació que ha rebut de l'Ajuntament de Pallejà en resposta a la seva sol·licitud d'accés a la informació sobre les anàlisi d'aigua per al consum humà de l'any 2011. Concretament, es mostra disconforme amb el fet que se'l remeti a la concessionària del servei, és a dir, a Aigües de Barcelona, SA.

Contingut

Un cop examinats el Reial decret 140/2003, de 7 de febrer, de criteris sanitaris de la qualitat de l'aigua de consum humà, i la Llei 27/2006, de 18 de juliol, reguladora dels drets d'accés a la informació, participació pública i accés a la justícia en matèria de medi ambient, el Síndic fa les consideracions següents a l'Ajuntament de Pallejà:

En primer lloc, l'article 17 del Reial decret 140/2003 estableix que el control de la qualitat de l'aigua de consum humà comprèn: l'autocontrol de l'aigua de consum humà, la vigilància sanitària i el control de l'aigua en aixeta del consumidor.

I els articles 18, 19 i 20 del mateix Reial decret estableixen quina és l'autoritat responsable de dur a terme aquests controls, respectivament. Mentre que l'autocontrol és responsabilitat del gestor del subministrament, la vigilància correspon a l'autoritat sanitària i el control de l'aigua en aixeta correspon al municipi o, en tot cas, a una altra entitat d'àmbit local.

En segon lloc, l'autocontrol de l'aigua de consum humà és responsabilitat del gestor. I per gestor s'entén la persona o entitat pública o privada responsable del servei de subministrament. En aquest cas, seria l'empresa Aigües de Barcelona, SA, que és la concessionària del servei.

I en tercer lloc, l'article 10 de la Llei 27/2006 estableix que les sol·licituds d'informació ambiental s'han d'adreçar a l'autoritat pública competent per resoldre-les. I per autoritat pública competent cal entendre aquella en poder de la qual es trobi la informació sol·licitada, directament o per mitjà d'altres subjectes que la tinguin en nom seu.

L'apartat segon de l'article 10 estableix que, en qualsevol cas s'ha de garantir que si l'autoritat pública no disposa de la informació requerida, aquesta ha de remetre la sol·licitud a qui la tingui, i n'ha d'informar el sol·licitant. 

Per tot això, el Síndic entén que la resposta que l'Ajuntament de Pallejà va trametre el 9 de febrer de 2012 al promotor no s'ajusta a les disposicions normatives citades. En conseqüència, el Síndic recorda a l'Ajuntament que si no disposa de la informació que la persona interessada demana, ha de trametre la seva sol·licitud a Aigües de Barcelona, SA i comunicar-li-ho, en lloc d'adreçar la persona interessada a aquesta empresa perquè sigui ella qui li faci arribar la petició.

Un cop fetes aquestes consideracions, el Síndic finalitza l'expedient de referència.

Tramitació

Data Administració Tràmit

28/06/2012 Ajuntament de Pallejà Resolució
29/06/2012 Ajuntament de Pallejà Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Reial decret 140/2003, de 7 de febrer, pel qual s'estableixen els criteris sanitaris de la qualitat de l'aigua de consum humà- BOE.45 (21/02/2003)