Resolució
Q-02695/2010 Disconformitat amb la denegació d'una sol·licitud de la subvenció per a la promoció de l'ocupació autònoma.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Subvencions i ajuts
Data d'inici 18/06/2010
Data de l'últim moviment 24/11/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

Les persones interessades exposen la seva disconformitat amb el fet que se'ls deneguessin les sol·licituds de subvencions per a la promoció de l'ocupació autònoma. Exposen que van autoritzar els Serveis Territorials a Girona per demanar a l'Agència Tributària la informació relativa a la declaració censal o alta de l'IAE i que, en aquest sentit, van marcar la casella corresponent del formulari de sol·licitud.

Com que l'Agència Tributària va informar que no disposava de dades, es va demanar directament a les persones interessades que aportessin la documentació. En no atendre el requeriment, se'ls va donar per desistits en el procediment.

Contingut

De la resposta de la Direcció General d'Economia Social i Cooperació i Treball Autònom, se'n desprèn que tot i no haver atès el requeriment, les persones interessades van presentar un recurs d'alçada en el qual aportaven còpies de les declaracions censals, amb registre a l'AEAT i anteriors a la data en què havien cursat les sol·licituds als Serveis Territorials.

Tot i aquesta acreditació documental que pot dur a pensar que hi ha hagut alguna errada en la informació tramesa per l'AEAT, la Direcció General manté el caràcter desestimatori de la resolució del recurs d'alçada.

El Síndic indica que la Llei d'accés electrònic dels ciutadans als serveis públics estableix a l'article 6 que els ciutadans tenen dret a no aportar les dades i els documents que estiguin en poder de les administracions públiques, les quals poden utilitzar els mitjans electrònics per obtenir aquesta informació sempre que tinguin el consentiment de les persones interessades, de conformitat amb la Llei orgànica de protecció de dades. Precisament, això és el que van fer els promotors.

Aquest mecanisme de tramitació electrònica suposa un avantatge evident per al ciutadà, al qual es descarrega d'haver d'anar recopilant informació de diferents administracions per lliurar-la a l'administració encarregada del procediment.

D'altra banda, de conformitat amb el que disposa l'article 82 del Reial decret legislatiu 2/2004, regulador de les hisendes locals, en determinar les exempcions de l'IAE, el Síndic constata que és possible que els promotors de la queixa n'estiguessin exempts malgrat que s'haguessin donat d'alta mitjançant la declaració censal.

Per aquest motiu, el Síndic creu que hi ha indicis prou fonamentats per posar en qüestió la informació aportada per l'AEAT o, si més no, per demanar una revisió, i indica que hi ha uns documents que acrediten que les persones interessades van dur a terme la declaració censal.

Per tant, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que es posi en contacte amb l'AEAT per contrastar la informació facilitada en vista de l'acreditació documental sobre la declaració censal efectuada que els sol·licitants van aportar en el recurs d'alçada i, en el cas que se'n confirmi la validesa, revisi la decisió adoptada a l'empara de l'article 105.1 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, que permet revocar els actes desfavorables.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/01/2011 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
08/04/2011 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/07/2011 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/10/2011 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
08/11/2011 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
24/11/2011 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució