La promotora de la queixa és mare d'una adolescent tutelada per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència i ingressada al centre Maspons des de fa dos anys. Exposa que des de l'ingrés mai no ha pogut tenir una conversa telefònica amb ella, ja que només se li permet parlar amb un tutor i, tres cops per setmana, li pot deixar un missatge.
El Síndic recorda que la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant reconeix el dret de l'infant separat dels seus pares a tenir-hi relacions personals i contacte directe regularment, tret de si això va contra el seu interès primordial (article 9.3).
En compliment d'aquesta previsió, la Llei 14/2010, de 27 de maig, sobre els drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, preveu que la declaració de desemparament i l'adopció posterior d'una mesura de protecció no han d'impedir la comunicació ni les visites de l'infant o de l'adolescent amb els seus familiars, llevat que l'interès superior de l'infant o l'adolescent en faci aconsellable la limitació o l'exclusió (article 116.1).
En aquest sentit, en l'Observació general núm. 14 (2013) el Comitè dels drets de l'infant ha establert respecte de l'avaluació de l'interès superior de l'infant, entre d'altres, que:
- L'avaluació de l'interès superior de l'infant és una activitat singular que ha de fer-se en cada cas, tenint en compte les circumstàncies concretes de cada grup d'infant i els infants en general.
- Quan se separa un infant de la seva família, en les decisions que s'adoptin respecte de la periodicitat i la durada de les visites i altres formes de contacte, han de tenir-se en compte la qualitat de les relacions i la necessitat de conservar-les.
- L'interès superior de l'infant en una situació concreta de vulnerabilitat no serà el mateix que el de tots els infants en la mateixa situació de vulnerabilitat. Les autoritats i els responsables de la presa de decisions han de tenir en compte els diferents tipus i graus de vulnerabilitat de cada infant, ja que cada infant és únic i cada situació ha d'avaluar-se d'acord amb la seva condició única.
La norma establerta als centres Font Fregona i Maspons que impedeix qualsevol comunicació telefònica entre els infants i adolescents que s'hi troben ingressats i les seves famílies, com a regla general de funcionament, vulnera el dret que els reconeix la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant a mantenir relació i contacte amb les seves famílies.
En cas que es confirmi l'existència d'aquesta prohibició, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que se suprimeixi i s'habiliti el manteniment regular dels contactes amb les famílies, a excepció dels nois i les noies en què, de forma individualitzada i en funció de les seves circumstàncies, es consideri necessària la restricció temporal d'aquests contactes telefònics.