El promotor exposa la seva disconformitat amb l'actuació del servei tècnic del punt de trobada (en endavant STPT) de Girona davant la comunicació de presumptes maltractaments patits pel seu fill.
El promotor de la queixa addueix que s'ha adreçat al mateix punt de trobada i als serveis territorials del Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC) de Girona per exposar la situació, però no n'ha rebut cap resposta.
De l'informe de resposta del DASC, es desprèn que des de la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania es va enviar un escrit de resposta a la persona interessada que va ser retornat pel servei de correus com a "carta no recollida".
També s'informa que el cas es va assignar a l'STPT de Girona el 25 d'octubre de 2007 arran d'una resolució del jutjat de primera instància 7 de Figueres, en què s'establien visites paternofilials en forma d'intercanvis.
L'STPT, com a recurs especialitzat destinat a facilitar el compliment del règim de visites establert en una resolució, té per objectiu que les visites es facin en benefici del menor, tracta de preservar-lo de la possible relació conflictiva dels seus progenitors i treballa perquè finalment les visites puguin desenvolupar-se de manera normalitzada, sense necessitat d'utilitzar aquest recurs. Paral·lelament, l'STPT informa puntualment el jutjat tant de l'evolució de les visites efectuades i de les diverses incidències que es produeixin durant les visites.
Respecte a això, l'informe de resposta rebut indica que el punt de trobada va comunicar les consideracions de la persona interessada sobre presumptes maltractaments tant al jutjat de primera instància 7 de Figueres com al jutjat de primera instància i instrucció 2 de Sant Feliu de Guíxols.
Tot i això, s'observa que els informes elaborats per l'STPT sobre aquesta qüestió no inclouen una plasmació objectiva d'allò observat i descriuen, per exemple, com "una rascada" una ferida de l'infant, quan l'informe d'urgències de l'hospital Trueta de Girona deia: "paciente de dos años que presenta hematoma de dos cm de diametro en tobillo derecho y dos escoriaciones de 1 cm de diámetro, una en zona preauricular derecha y la otra en mentón. El niño refiere que estas lesiones se las ha hecho alguien esta tarde. Además presenta diferentes hematomas en piernas de un cm de diámetro".
Així, el Síndic considera que l'STPT no va informar adequadament de la situació, es va obviar descriure la presència d'hematomes i que el nen tenia la galta inflada, i es va ometre l'explicació de les verbalitzacions i la reproducció de les declaracions literals que feia el nen sobre la persona que, presumptament, els hi hauria provocat.
D'acord amb la informació rebuda, es finalitza la intervenció en aquest assumpte. Tot i això, el Síndic suggereix a l'actual Departament de Benestar Social i Família que vetlli per garantir el bon funcionament d'aquest punt de trobada.
Tot i ser conscient de les funcions que té encomanades el punt de trobada, el Síndic també suggereix la necessitat de supervisar aquest recurs i recorda que té l'obligació de treballar en xarxa i coordinar-se davant de qualsevol indicador compatible amb una situació de maltractament infantil.
Finalment, el Síndic recorda que el punt de trobada ha d'informar de manera clara, objectiva i transparent dels fets i les incidències observades en el decurs de les visites, sense emetre diagnòstic i, si escau, comunicar a l'hospital, a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència i al jutjat qualsevol indici que observi o qualsevol informació que pugui afectar la integritat i el desenvolupament d'un infant.