Resolució
Q-02732/2010 Disconformitat amb la tramitació de l'Ajuntament de Granollers d'un expedient sancionador per un error formal de la denúncia.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 22/06/2010
Data de l'últim moviment 25/05/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Granollers Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El promotor, en representació d'una empresa, mostra la seva disconformitat amb la tramitació de l'Ajuntament de Granollers d'un expedient sancionador.

Segons la documentació que ha tramès, en primer lloc el consistori li va notificar la denúncia comesa en data 16 de febrer de 2009, per estacionar un vehicle en doble fila. Atès que la infracció recau en el titular del vehicle, es va requerir l'empresa que representa per tal que identifiqués el conductor.

En data 30 d'abril de 2009, aquesta empresa va comunicar que el vehicle esmentat no era de la seva propietat i, per tant, no va identificar el conductor.

Posteriorment, el consistori va notificar una nova denúncia a l'empresa -tot i que amb el mateix número d'expedient que l'anterior-, per no identificar el conductor responsable de la infracció, i hi va fer constar com a matrícula del vehicle un número diferent.

Contingut

D'acord amb la documentació tramesa pel promotor, el Síndic indica, en la sol·licitud d'informació al consistori, que es constata que si bé en la primera denúncia es podia haver comès un error a l'hora de transcriure la matrícula del vehicle, per tal d'esmenar aquest error s'hauria d'haver efectuat l'oportuna rectificació i notificar novament aquella denúncia. En canvi, l'Ajuntament va notificar, amb el mateix número d'expedient, una nova denúncia.

L'Ajuntament de Granollers indica que l'agent municipal va descriure les característiques del vehicle de forma clara, i tan sols hi ha un error esmenable a la butlleta de denúncia que és la marca del vehicle, però que no és decisiu perquè el model del vehicle coincideix amb el del Registre de Trànsit, i a més coincideixen totes les altres dades.

No obstant això, en la còpia de la butlleta de denúncia no s'aprecia cap error en l'apartat de la marca, però sí en la matricula, en què s'observa clarament una rectificació en la primera lletra que hi ha després dels números.

El Síndic recorda que la Llei de trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària estableix que en les denúncies s'ha d'identificar el vehicle amb què s'ha comès la infracció. Així, s'entén que un vehicle no està correctament identificat si la matrícula no es correspon amb la que realment és, ni que sigui per un dígit de diferència. La matrícula és un element determinant.

Aquest és el motiu pel qual l'empresa va comunicar al consistori que el vehicle amb la matrícula consignada no era de la seva propietat i, en conseqüència, no van identificar-ne al conductor.

Sobre això, el Síndic recorda que ja va indicar a la sol·licitud d'informació que, en resposta a l'escrit d'al·legacions que va presentar l'empresa esmentada, s'hauria d'haver notificat novament la denúncia amb l'oportuna rectificació de la matrícula del vehicle.

En concret, considera que no és adequat notificar una nova denúncia, que a més té el mateix número d'expedient que l'anterior, amb un fet infractor diferent, com és el "no identificar el conductor responsable de la infracció".

En aquest sentit, d'acord amb l'article 105 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, l'Administració pot rectificar en qualsevol moment els errors materials, de fet o aritmètics, existents en els seus actes.

Segons s'exposa en l'informe facilitat, es van fer les comprovacions oportunes sobre la titularitat del vehicle i consta que l'empresa esmentada és l'únic titular del vehicle denunciat.

No obstant això, el Síndic indica que no pot compartir la conclusió de l'informe municipal, en el
qual s'afirma que no s'ha incorregut en cap error formal, ni s'ha creat indefensió al denunciat.

En aquest cas concret, sí que hi ha hagut un error formal i sí que s'ha generat indefensió a la part interessada, atès que no es va notificar novament la denúncia amb l'error de la matrícula corregit. Per contra, directament es va iniciar un altre expedient -amb un número idèntic que l'anterior- per no identificar el conductor.

En aquest sentit, el Síndic considera que s'ha privat el particular de la possibilitat de fer l'oportuna identificació del conductor un cop hagués tingut coneixement de la denúncia amb la rectificació de la matrícula del vehicle amb què es va cometre la presumpta infracció, i que és de la seva titularitat.

Per aquest motiu, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que revisi les actuacions efectuades en l'expedient sancionador i doni les ordres oportunes per anul·lar la sanció imposada.

Posteriorment, l'Ajuntament de Granollers ha tramès un informe segons el qual l'únic error existent al butlletí de denúncia i que és esmenable és la marca del vehicle. Tots els altres elements coincideixen amb el del full de registre de la Prefectura de Trànsit. És per aquest motiu que el consistori considera que no és procedent l'anul·lació de la sanció.

En vista d'aquesta informació, el Síndic entén que el seu suggeriment no ha estat acceptat i, per tant, finalitza les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

27/10/2010 Ajuntament de Granollers Sol·licitud d'informació a l'Administració
19/11/2010 Ajuntament de Granollers Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/01/2011 Ajuntament de Granollers Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
10/02/2011 Ajuntament de Granollers Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
25/05/2011 Ajuntament de Granollers Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Reial decret legislatiu 339/1990, de 2 de març, pel qual s'aprova el text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària- BOE.63 (14/03/1990)
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)