Resolució
Q-02741/2014 Disconformitat el fet que la Policia Local de Caldes de Montbui no avisés els pares durant unes actuacions que implicaven un menor

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Altres
Data d'inici 06/05/2014
Data de l'últim moviment 03/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Caldes de Montbui Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Interior Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'actuació d'uns agents de la Policia Local de Caldes de Montbui envers el seu fill el 25 d'abril de 2014. 

Exposa que el noi es trobava cap a les 12 del migdia en un parc amb dos amics perquè no tenia classe fins a les 13.30 hores, i que un cotxe de la policia va parar, es va dirigir cap als joves i els va registrar. Posteriorment els van conduir a comissaria, on el caporal va deixar marxar els dos amics i va fer entrar el fill de la promotora. El van informar que algú havia trencat uns vidres i que un testimoni havia vist un noi amb una jaqueta com la d'ell. Transcorregut un temps, van conduir el menor al lloc dels fets per comparar les petjades amb les seves sabates i finalment el van deixar marxar.

La promotora manifesta que el dia següent va rebre una trucada d'un dels agents que havia demanat les dades al seu fill per informar-la dels fets i indicar que havien comprovat que no havia estat el seu fill. L'endemà, la promotora va dirigir-se a la comissaria per preguntar per quin motiu no havien avisat els pares dels fets fins passades vint-i-quatre hores, atès que es tractava d'un menor, però li van contestar que el procediment havia estat correcte.

Contingut

El Síndic posa de manifest que el marc normatiu que regula la justícia de menors reconeix com una de les garanties del procés la presència dels progenitors o tutors de l'adolescent menor d'edat. Així mateix, la Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal dels menors, estableix en l'article 17 que el fet de la detenció i el lloc de custòdia s'han de notificar immediatament als representants legals del menor. La presència dels titulars de la potestat o la tutela també és requerida durant qualsevol declaració dels nois i noies menors detinguts, si no és que perjudica el seu interès (art. 17.2 de la Llei orgànica 5/2000). 

Aquesta regulació fa referència només a la comunicació de la detenció, però el Síndic considera que les diligències dutes a terme per la policia local per aclarir els fets, com ara el requeriment de la presència del noi a la prefectura i les comprovacions del seu calçat, haurien de regir-se pel mateix criteri pel que fa a la comunicació i presència dels progenitors, atès que es tracta d'actuacions policials adreçades a esbrinar els fets i podien haver donat lloc a actuacions posteriors.

Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Caldes de Montbui que revisi l'actuació duta a terme en aquest cas i es doni instruccions perquè en futures actuacions de la Policia local que afectin infants o adolescents menors d'edat es comuniqui l'actuació als progenitors i s'asseguri la seva presència.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/05/2014 Direcció General de la Policia Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/07/2014 Direcció General de la Policia Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/07/2014 Departament d'Interior Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
01/09/2014 Ajuntament de Caldes de Montbui Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/09/2014 Departament d'Interior No irregularitat
04/09/2014 Direcció General de la Policia No irregularitat
25/09/2014 Ajuntament de Caldes de Montbui Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/11/2014 Ajuntament de Caldes de Montbui Resolució pendent d'acceptació
11/12/2014 Ajuntament de Caldes de Montbui Resposta a la resolució pendent d'acceptació
18/12/2014 Ajuntament de Caldes de Montbui Irregularitat
19/12/2014 Ajuntament de Caldes de Montbui Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
03/07/2015 Ajuntament de Caldes de Montbui Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
24/11/2015 Ajuntament de Caldes de Montbui Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
03/12/2015 Ajuntament de Caldes de Montbui Seguiment finalitzat