Resolució
Q-02771/2013 Disconformitat amb la taxa per utilització privativa o aprofitament especial del domini públic liquidada per l'Ajuntament del Vendrell amb relació a l'entrada de vehicles en una finca del municipi

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 16/04/2013
Data de l'últim moviment 02/04/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament del Vendrell Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la taxa per utilització privativa o aprofitament especial del domini públic que li ha estat liquidada pel període 2009-2011 amb relació a l'entrada de vehicles existent al seu domicili, ubicat al Vendrell.

Exposa que l'habitatge té una entrada de vehicles però que mai ha estat utilitzada per cap de les persones que residien al domicili en el període liquidat, motiu pel qual no es va sol·licitar cap llicència a l'Ajuntament i considera que no ha d'assumir el pagament de la liquidació practicada.

La promotora va formular al·legacions en data 19 de juliol de 2012 contra la liquidació provisional emesa el 6 de juny de 2012 per l'import corresponent a la taxa de gual dels exercicis 2009, 2010 i 2011 (122,10 euros en total). Aquestes al·legacions van ser desestimades per resolució de l'Ajuntament de 7 de febrer de 2013, d'acord amb la qual es considera acreditat el fet imposable per l'existència de l'entrada de vehicles a través de la vorera i s'eleva a definitiva la liquidació prèvia.

Posteriorment, es van adreçar a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de l'Ajuntament, on els van indicar que podien evitar la inclusió al cens de la taxa inutilitzant l'entrada de vehicles, i per això la promotora va aixecar un petit mur que impossibilita l'accés de vehicles a través de la porta controvertida i en va informar l'Ajuntament. Tot i això, no ha rebut resposta expressa a aquest darrer escrit.

Contingut

En l'acord pel qual l'Ajuntament del Vendrell eleva a definitiva la liquidació emesa, justifica la realització del fet imposable basant-se en l'informe emès pel cap del Servei de Via Pública, que es reprodueix de la manera següent: ?Hem inspeccionat per als efectes escaients l'immoble ubicat al carrer [...]. Es tracta d'una porta de ferro corredora de làmines que dona entrada a l'interior de la finca. L'accés està condicionat per entrar-hi vehicles?. 

El Síndic constata que aquesta inspecció no aporta cap prova que acrediti la realització del fet imposable, atès que la mera existència d'una porta que permeti el pas de vehicles no constitueix prova suficient per considerar que es produeix el fet imposable que justifiqui la liquidació de la taxa, és a dir, la utilització privativa o l'aprofitament especial del domini públic local.

D'altra banda, pretendre traslladar la càrrega de la prova sobre la utilització especial del domini públic al contribuent en un cas com aquest, a banda de ser contrari a l'esperit de l'article 105 de la Llei general tributària, constituiria una vulneració dels drets de defensa de l'administrat, atesa la impossibilitat manifesta de provar un fet negatiu com és la no-utilització especial o privativa del domini públic, especialment amb relació a anys anteriors a la data en què l'Ajuntament emet la liquidació de la taxa amb caràcter retroactiu.

D'acord amb el que s'ha exposat, i llevat que l'Ajuntament del Vendrell justifiqui mitjançant l'activitat de prova corresponent la realització del fet imposable que justifiqui l'exacció de la taxa per l'entrada de vehicles a la finca de la promotora, el Síndic considera que la liquidació de la taxa per al període 2009-2011 no és conforme a dret i que, consegüentment, cal anul·lar-la.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/07/2013 Ajuntament del Vendrell Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/09/2013 Ajuntament del Vendrell Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/11/2013 Ajuntament del Vendrell Segona reiteració / Obstaculització
16/12/2013 Ajuntament del Vendrell Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/05/2014 Ajuntament del Vendrell Resolució pendent d'acceptació
11/07/2014 Ajuntament del Vendrell Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
14/07/2014 Ajuntament del Vendrell Resposta a la resolució pendent d'acceptació
31/03/2015 Ajuntament del Vendrell Irregularitat
02/04/2015 Ajuntament del Vendrell Seguiment finalitzat