Resolució
Q-02793/2013 Disconformitat amb l'existència d'alumnes residents a Figueres que suposadament no han pogut exercir el seu dret a l'educació en igualtat d'oportunitats perquè no han pogut disposar de llibres o assistir a activitats escolars organitzades durant el curs 2012/2013

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 16/04/2013
Data de l'últim moviment 09/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'existència d'alumnes residents a Figueres que suposadament no han pogut exercir el seu dret a l'educació en igualtat d'oportunitats perquè no han pogut disposar de llibres o assistir a activitats escolars organitzades durant el curs 2012/2013.

Contingut

El Síndic ha rebut nombroses queixes relacionades amb les dificultats que tenen determinades famílies a l'hora de sufragar el cost de les sortides i colònies escolars, i amb els llimbs legals existents en el cas de les activitats fora del recinte escolar que es fan parcialment o completament en horari lectiu però que tenen el caràcter de voluntàries o complementàries. 

Davant d'aquesta realitat, la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, i la resta d'ordenament jurídic estableixen el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats. Els infants de famílies que pateixen situacions de precarietat econòmica, doncs, no s'haurien de veure limitats a l'hora d'accedir a aquestes activitats i serveis.

En l'informe monogràfic presentat recentment al Parlament de Catalunya, el Síndic ha demanat al Departament d'Ensenyament que desplegui el marc general d'ordenació de les activitats complementàries, les activitats extraescolars i els serveis escolars dels centres vinculats al Servei d'Educació de Catalunya, tant dels centres públics com dels centres concertats, tal com preveu l'article 158.2 de la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació (LEC), de manera que s'asseguri, entre d'altres, per a les colònies i sortides escolars:

- Els ajuts per fomentar l'accés de l'alumnat a aquestes activitats en igualtat d'oportunitats, tant en centres públics com en centres concertats, i les garanties que la despesa pública destinada s'adreci efectivament a aquests ajuts per a infants (art. 50.3 i 202 de la LEC).

- El dret a la participació de l'alumnat i a la no-exclusió per raons econòmiques.

- L'accés en igualtat de condicions per mitjà de l'establiment de quanties màximes (art. 205.11 de la LEC), fraccionament de quotes com a mecanisme per afavorir-ne l'accessibilitat, la voluntarietat, el caràcter no lucratiu, etc.

Alhora, el Síndic també ha demanat al Departament que doni compliment a l'article 202 de la LEC, que preveu que el Departament, per raons d'oportunitat social, d'equitat o de no-discriminació per raons econòmiques, estableixi ajuts i atorgui beques amb relació a activitats complementàries i extraescolars, i també a les sortides i colònies escolars.

I finalment, el Síndic també ha demanat al Departament d'Ensenyament que busqui fórmules, conjuntament amb els centres afectats, amb l'Ajuntament de Figueres i amb qui correspongui, per garantir que tots els infants poden accedir a les colònies i sortides escolars en condicions d'igualtat.

Tramitació

Data Administració Tràmit

09/05/2013 Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona Sol·licitud d'informació a l'Administració
01/07/2013 Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/09/2014 Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
01/10/2014 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
17/11/2014 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
02/02/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
13/02/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
31/03/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
26/10/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
09/12/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació