Resolució
Q-02807/2013 Disconformitat amb l'adopció de la mesura d'acolliment familiar d'un infant i amb la reducció del règim de visites que té establert amb la seva mare

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA's)
Data d'inici 17/04/2013
Data de l'últim moviment 09/05/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'adopció de la mesura d'acolliment familiar d'un infant i amb la reducció del règim de visites que té establert amb la seva mare.

Exposa que la mare de l'infant ha anat seguint totes les indicacions de l'equip tècnic, ha acomplert el règim de visites, té feina, una vida normalitzada i té el suport de la família extensa materna. Considera que el nou règim de visites, menys freqüent, contribuirà a afeblir el vincle de l'infant amb la seva mare i reactivarà el sentiment d'abandó de l'infant.

Posteriorment, la mare de l'infant s'ha adreçat al Síndic per exposar el seu desacord amb la data que se li ha assignat per mantenir la propera visita amb el seu fill, el divendres 26 d'abril a les 14 hores, ja que aquell dia treballa i ella ja va informar la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència amb antelació del seu horari laboral.

Contingut

El Síndic recorda que la Llei 14/2010, de 27 de maig, sobre els drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, estableix que la declaració de desemparament i l'adopció d'una mesura de protecció no ha d'impedir les visites de l'infant amb els seus familiars (art. 116.1).

Aquesta llei també estableix, en regular l'acolliment, que ?s'han de facilitar les relacions entre l'infant o l'adolescent i la seva família natural quan sigui possible el reintegrament aquesta per tal d'afavorir-lo, i quan pugui beneficiar l'infant? (art. 129.4).

Certament, l'establiment del règim de visites ha de procurar que tingui lloc en els horaris més adequats en interès de l'infant, que ha de ser considerat de forma prioritària. Però això no exclou la necessitat que es faci compatible amb l'horari laboral dels progenitors, especialment si aquests han informat del seu horari amb anterioritat, aquesta és una dada coneguda en fixar el règim de visites i existeixen alternatives possibles per part de la progenitora.

En aquest sentit, l'establiment d'un horari de visites que se sap a priori que la progenitora no pot complir implica, a la pràctica, posar obstacles al fet que l'infant pugui mantenir relació i ser visitat per la seva progenitora, que és un dret que li reconeix l'ordenament, o bé obligar la mare de l'infant a posar en risc el seu lloc de treball.

El manteniment d'un lloc de treball estable constitueix un dels requisits que es demana a les famílies en els plans de treball per recuperar l'exercici de les funcions tutelars. Així mateix, la valoració del compliment i l'observació de les visites constitueix un dels elements que s'avalua a l'hora de revisar la idoneïtat del règim de visites.

Per tant, resulta contradictori amb aquest objectiu el fet d'establir un règim de visites que aboca la mare a incomplir-lo o a la pèrdua del lloc de treball, quan el deure de l'Administració és facilitar la relació dels infants amb els progenitors i treballar en primer terme, quan sigui possible, pel retorn amb la família d'origen.

Per tot això, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que es revisi la data de visita de 26 d'abril a les 14 hores del fill de la persona interessada, de manera que es faci compatible l'interès de l'infant amb l'horari laboral que va presentar la mare, per tal que aquesta pugui assistir a les visites i es pugui complir el dret de l'infant a mantenir relació i visites amb els progenitors.

Tramitació

Data Administració Tràmit

19/04/2013 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
24/04/2013 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
02/07/2013 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
08/01/2014 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
21/01/2014 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/03/2014 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/03/2014 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/05/2014 Departament de Benestar Social i Família Queixa rebutjada