Resolució
Q-02823/2008 Manca d'actuació de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès davant reiterades reclamacions d'insalubritat d'un local

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Gestió de residus
Data d'inici 11/06/2008
Data de l'últim moviment 07/04/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor es queixa de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès per manca d'actuació davant reiterades reclamacions en què se sol·licita que es netegi un solar abandonat, on s'acumulen herbes i brutícia i que genera inseguretat i problemes d'higiene a la zona.

Contingut

A l'informe municipal es detallen les actuacions dutes a terme des de l'Ajuntament en l'assumpte plantejat. En concret, s’assenyala que el mes de gener de 2006 es va dictar una ordre d'execució per resolució d'alcaldia, per la qual s'ordenava a la propietària del solar l'execució, en el termini d'un mes, dels treballs de neteja de brutícia i matolls de la seva finca, a fi i efecte de restablir les condicions de seguretat i salubritat pública i evitar el perill d'incendi i la proliferació de rosegadors. En aquest sentit, s’informa que no va ser fins el 6 de juny de 2007 que es va portar a terme amb èxit la notificació d'aquesta ordre d'execució, després de diferents intents infructuosos l'any anterior. D'altra banda, el 23 d'octubre de 2007, el consistori va constatar l'estat d'abandonament del solar. 

De la informació facilitada, el Síndic entén que fins a la data d'emissió de l'informe (el mes de juliol passat) no sembla que s'hagi dut a terme cap altra actuació. Per aquest motiu, atès que des de la data de l'informe municipal ja han transcorregut uns quants mesos, el Síndic demana informació de si ja s’ha reiterat a la propietària l'ordre d'execució dictada, i si aquesta ja ha portat a terme la neteja de la parcel·la. El Síndic recorda que es tracta d'un problema del qual el consistori té coneixement des dels inicis de l'any 2006. Per tal d'evitar dilacions en aquest tipus d'expedients, el Síndic suggereix que sigui el mateix Ajuntament qui executi subsidiàriament les obres necessàries per tal de garantir el bon estat de la parcel·la si la seva propietària no ho fa en el termini fixat (article 95 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú). Tot això, sens perjudici que un cop efectuades les obres s’exigeixi a la propietària les despeses generades per aquesta actuació. 

En l'informe municipal es posa de manifest que cal dictar una nova ordre d'execució mitjançant la qual s’imposi una multa coercitiva, s’especifiqui que es retirin les restes de poda que queden al solar i s’ordeni que es retiri el fil espinós. D'acord amb aquesta informació, el Síndic es va posar en contacte amb l'Ajuntament (Àrea de Medi Ambient i Territori), el qual el va informar del fet que en breu es traslladaria a la propietat del solar l'ordre d'execució de retirada de restes de poda, la imposició de la multa coercitiva i l'ordre de retirada del fil espinós.  

Atès el temps que ha transcorregut des que l’Ajuntament és coneixedor del problema plantejat pel promotor de la queixa l’any 2006, el Síndic reitera la necessitat que aquestes ordres d'execució es facin efectives sense dilacions. Així mateix, torna a suggerir que, en el cas que la propietat no faci efectives les ordres d'execució en un termini breu de temps, s’executin subsidiàriament les obres necessàries per tal de garantir el bon estat de la parcel·la.

Tramitació

Data Administració Tràmit

27/06/2008 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Sol·licitud d'informació a l'Administració
25/07/2008 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
29/10/2008 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
09/01/2009 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/03/2009 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/05/2009 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/07/2009 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Sol·licitud d'informació a l'Administració
25/11/2009 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/12/2009 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/01/2010 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/03/2010 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/05/2010 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/12/2010 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/04/2011 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 3/1998, de 27 de febrer, de la intervenció integral de l'Administració ambiental- DOGC.2598 (13/03/1998)
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.285 (27/11/1992)