Resolució
Q-02825/2012 Disconformitat amb el retard en la represa del pagament de la prestació de renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 18/04/2012
Data de l'últim moviment 06/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el retard en la represa del pagament de la prestació de renda mínima d'inserció després de comunicar que havia finalitzat el contracte de treball que havia donat lloc a la suspensió de la prestació. 

Exposa que el mes d'agost de 2011 se li va suspendre la prestació per haver formalitzat un contracte de treball. En data 29 d'agost de 2011 va comunicar la fi del contracte de treball perquè es valorés la represa de la prestació. El dia 31 de maig de 2012 ha tornat a percebre la prestació d'una mensualitat, però no se li ha fet efectiu cap endarreriment. 

Així mateix, la persona interessada posa de manifest que no li ha estat notificada la resolució per la qual s'acorda la fi de suspensió i, en conseqüència, desconeix amb quins efectes se li ha reconegut el dret de tornar a percebre la prestació.

Contingut

Segons informa la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, mitjançant resolució de 25 de maig de 2012 es va posar fi a la suspensió i es va reprendre el pagament de la prestació amb efectes des de l'1 de desembre de 2011. Tot i això, queda pendent d'abonar els endarreriments corresponents a les mensualitats meritades des de la data d'efectes per manca de disponibilitat de tresoreria. Respecte de la notificació d'aquesta resolució, la Direcció General informa que la va intentar notificar els dies 14 i 15 de juny però que finalment va ser retornada al remitent. S'afegeix que posteriorment, el juliol de 2012, la Comissió Interdepartamental de la Renda Mínima d'Inserció va acordar novament la suspensió de la prestació, amb efectes des de l'1 de juliol de 2012, i que està pendent l'emissió de la resolució.

En vista d'aquesta informació, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que adopti les mesures necessàries per fer més àgil la represa de la prestació econòmica, de manera que, un cop hagi finalitzat la causa de la suspensió, la reactivació sigui ràpida; i, en especial, per resoldre efectivament i reprendre el pagament en aquells casos que ja han estat valorats favorablement. 

Pel que fa a la notificació de la resolució, el Síndic recorda que l'intent de notificació personal ha de ser diligent i que és l'Administració qui ha d'esforçar-se per identificar el domicili de la persona interessada, sens perjudici de l'obligació que té el beneficiari de la prestació de renda mínima d'inserció de comunicar qualsevol canvi de domicili.

Finalment, pel que fa als endarreriments meritats i no abonats, cal recordar que la renda mínima d'inserció es configura com una actuació integral de lluita contra la pobresa que té com a finalitat prestar el suport adequat a totes les persones a qui calgui per atendre les necessitats bàsiques per viure en societat, amb els recursos convenients per mantenir-se i per afavorir-ne la inserció la reinserció social i laboral. Es tracta, doncs, d'un instrument d'inserció que té per objecte un tractament integral, no només pecuniari, de les situacions de pobresa i marginació. 

És per això que el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que adopti les mesures que consideri més oportunes perquè es pugui fer efectiu el pagament dels endarreriments corresponents a les mensualitats meritades que resten pendents d'abonar a la persona interessada.

Tramitació

Data Administració Tràmit

14/06/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
08/08/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/01/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució
30/08/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
08/10/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
15/12/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
05/02/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
22/09/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
06/10/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració

Expedients Relacionats

Q-01067/2012
Q-07807/2011