Resolució
Q-02828/2012 Disconformitat amb el tractament que l'Administració educativa ha donat a diverses qüestions plantejades per una funcionària interina d'un centre d'educació secundària titularitat de l'Ajuntament de Barcelona

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 19/04/2012
Data de l'últim moviment 09/01/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consorci d'Educació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa, funcionària interina d'un centre d'educació secundària titularitat de l'Ajuntament de Barcelona, manifesta la seva disconformitat amb el tractament que l'Administració ha donat a diverses qüestions com ara la seva denúncia d'un presumpte assetjament laboral i a la recusació que va fer d'alguns membres d'un tribunal d'un procés selectiu en què ha participat.

Contingut

Un cop examinada la documentació de què es disposa, el Síndic fa les consideracions següents:

1. Pel que fa a l'aplicació del protocol d'assetjament laboral establert per la Generalitat, el Síndic entén que aquest fet no obeeix al punt 1 de l'Acord aprovat pel Departament d'Educació i l'Ajuntament de Barcelona (DOGC 5295, de 13.1.2009) -a què fa referència el Consorci d'Educació de Barcelona en el seu escrit de resposta- sinó al punt 5 del mateix Acord, que estableix el següent:

?El Consorci d'Educació de Barcelona disposarà d'un servei de prevenció de riscos laborals propi amb la finalitat de promoure la millora de les condicions de treball i garantir un nivell eficaç de protecció de la seguretat i la salut, tant del personal de la seva plantilla com de tot aquell personal inclòs en el seu àmbit de gestió.

No obstant això, mentre no es consolidi l'actuació d'aquest servei de prevenció propi, durant l'any 2009, el Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Departament d'Educació assessorarà i donarà el suport tècnic necessari al responsable que designi el Consorci en matèria de prevenció de riscos laborals, per tal de donar continuïtat a les actuacions encaminades a protegir la salut del personal del Departament d'Educació.?

El Consorci manifesta que està treballant en la confecció d'un protocol propi i que mentre no es dugui a terme definitivament s'aplica el que correspon al personal docent de la Generalitat. El Síndic demana, doncs, informació sobre l'estat de tramitació de l'elaboració d'aquest protocol. 

2. Amb relació a l'annex 3 del protocol tramès pel Consorci, el Síndic constata que, efectivament, un cop finalitzada la tramitació del protocol en data 18 de novembre de 2011, es va determinar la inexistència d'assetjament, però l'informe del Servei de Prevenció i les conclusions derivades de la investigació no van donar lloc a cap recomanació, atès que no consta que s'emplenés cap de les caselles de l'annex 3 previstes amb aquesta finalitat.

El Síndic posa de manifest que, a banda d'atribuir segurament a un error el fet que no consti cap recomanació del Servei de Prevenció en l'annex 3 del protocol, entén que la decisió de la Direcció de Recursos i Organització de recomanar continuar amb la incapacitat temporal per contingència comuna no suposava cap solució per a ?altres tipus de conflictes? que es van detectar.

Tampoc no consta que es prengués cap mesura amb relació a la tensió psicosocial detectada al voltant de la persona interessada i que sembla mantenir-se des de la seva reincorporació al centre en data 30 de novembre de 2011. 

Malgrat que el Consorci afirma que la persona interessada no ha pogut ser nomenada a cap altre centre, seguint una de les recomanacions de la tècnica de prevenció, no proporciona informació sobre quins mecanismes s'han implementat per atendre les situacions conflictives detectades.

Ateses totes les circumstàncies descrites, i que en l'escrit del Consorci s'indicava que la inspecció educativa estava intervenint per tal de valorar algunes situacions produïdes al centre i relacionades amb la persona interessada, el Síndic demana al Consorci una relació dels conflictes que s'han produït al centre des de la reincorporació de la persona interessada i quin tractament o solució s'ha proporcionat en cada cas arran de l'actuació de la inspecció educativa.

3. Amb relació a la recusació formulada per la persona interessada dels membres del tribunal del procés selectiu en què va participar, el Consorci ha tramès una còpia de l'informe elaborat en data 31 d'agost de 2012 en què es posa de manifest que, si bé la persona interessada va formular en data 21 d'octubre la recusació de tres membres del tribunal qualificador del concurs oposició, no es va donar resposta expressa a la seva sol·licitud.

La Gerència del Consorci, per resolució de data 20 de gener de 2012, va aprovar la composició definitiva del tribunal i dels subtribunals qualificadors, i va mantenir sense canvis els membres del subtribunal de l'especialitat a què feia referència la persona interessada, amb la qual cosa s'entén desestimada la seva pretensió.

En aquest sentit, el Síndic recorda que, d'acord amb l'article 31 del Decret 28/1986, de 30 de gener, de reglament de selecció de personal de l'Administració de la Generalitat, la recusació dels membres dels tribunals o òrgans de selecció s'ha d'ajustar al que estableixin els articles 28 i 29 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, la qual cosa exigeix una resolució expressa del president del tribunal, que s'ha de dictar un cop la persona nega la causa i tenint en compte els informes i les comprovacions prèvies que es considerin oportuns.

Pel que fa al recurs d'alçada formulat per la persona interessada en data 19 de juny de 2012 contra la comunicació de puntuacions del tribunal qualificador, el Consorci comunica que en data 12 de juliol de 2012 es va notificar a la persona interessada la ratificació de les puntuacions inicialment atorgades. Tot i això, aquest escrit de data 12 de juliol de 2012 no és una resposta al recurs d'alçada formulat per la persona interessada, sinó un document de resposta a una instància anterior, de data 25 de juny de 2012, en què la persona interessada demanava la revisió de la valoració de la fase d'oposició.

Igualment, el Síndic constata que en l'escrit de data 12 de juliol no es dóna resposta a totes les peticions i a les qüestions plantejades per la promotora, de manera que es contravé allò establert a l'article 113. 3 de la Llei 30/1992, raó per la qual el Síndic dedueix que o bé no es proporciona la resolució del recurs d'alçada realment dictada, o bé aquesta resolució no s'ha dictat i està pendent de dictar-se i de ser notificada a la persona interessada. 

Ateses aquestes circumstàncies, el Síndic demana al Consorci informació sobre la resolució donada al recurs formulat per la persona interessada i, en el cas que no s'hagi dictat, que doni les ordres oportunes per tal que es resolgui de forma expressa, es resolgui sobre totes les qüestions tant de forma com de fons que planteja la persona interessada i se li notifiqui de manera fefaent.

Tramitació

Data Administració Tràmit

25/09/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/10/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/02/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/04/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
08/05/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
13/06/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució pendent d'acceptació
06/08/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
10/01/2014 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
24/01/2014 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució pendent d'acceptació
11/03/2014 Consorci d'Educació de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
05/06/2014 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
11/07/2014 Consorci d'Educació de Barcelona Irregularitat
09/01/2015 Consorci d'Educació de Barcelona Seguiment finalitzat