Resolució
Q-02833/2009 Manca d'activitat de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí davant les reclamacions d'infraestructures urbanístiques en un carrer de la urbanització dels Griells de l'Estartit.

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Planejament i execució urbanística
Data d'inici 08/06/2009
Data de l'últim moviment 18/01/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Torroella de Montgrí Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor es queixa de la manca d'infraestructures que hi ha en un carrer de la urbanització dels Griells de l'Estartit de Torroella de Montgrí. Exposa que al carrer Mimosa no hi ha enllumenat públic ni asfaltat i, en canvi, al carrer Camèlia de la mateixa urbanització sí que hi ha servei d'enllumenat.

Contingut

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí comunica que la urbanització dels Griells està situada per sota del nivell del mar i que alhora el té molt proper. Aquesta circumstància genera que les solucions tècniques possibles siguin d'un cost econòmic molt superior a les d'un projecte de les mateixes característiques situat en un altre indret. Actualment, l'Ajuntament no disposa de recursos per atendre aquest cost tan elevat, si bé té previst realitzar actuacions de millora en els serveis dels vials i de les voreres.

En vista del que s'exposa en l'escrit de resposta, el Síndic reitera al consistori allò que ja va dir amb relació a la urbanització Torre Gran de l'Estartit:

En aquell cas, aquesta institució va manifestar que, certament, els recursos dels ajuntaments de vegades resulten insuficients per fer front en el seu terme municipal a la problemàtica que presenten actualment les nombroses urbanitzacions que van proliferar de forma majorment descontrolada durant els anys setanta. Tanmateix, els ajuntaments no poden abandonar les seves competències en favor de la iniciativa privada i de l'activitat dels particulars. En moltes d'aquestes urbanitzacions ha quedat patent que les circumstàncies que envolten els propietaris particulars no són sempre les idònies perquè l'execució del planejament i la solució de les mancances d'aquestes urbanitzacions recaiguin exclusivament en els propietaris.

En alguns casos la inamovible inactivitat dels particulars, les seves disputes internes, les raons d'edat de la majoria de propietaris, la insuficiència financera o les dificultats tècniques de redacció dels projectes, sumades a la sensació dels propietaris que els seus tributs haurien de ser suficients per fer front a les despeses d'urbanització, són algunes de les circumstàncies que fan aconsellable que l'ajuntament assumeixi el paper de director en la resolució de les mancances urbanístiques, sens perjudici de les responsabilitats dels propietaris pel que fa a l'assumpció de costos, en el marc d'un programa financer que s'ajusti a les circumstàncies concretes de cada urbanització.

Els ajuntaments han de mantenir el control i la direcció de l'activitat urbanística i impulsar l'activitat dels particulars, ja es tracti de promotors, juntes de compensació o juntes de conservació. Per aquest motiu, el Síndic ja va suggerir al consistori que exercís aquesta direcció en la urbanització Torre Gran i impulsés i liderés si calia l'actuació de la junta de compensació per aconseguir la regularització d'aquest sector.

Per tant, el Síndic recorda que aquest suggeriment també es pot aplicar a la urbanització dels Griells de l'Estartit. 

Altrament, el Síndic també recorda la possibilitat d'acollir-se als ajuts previstos en la Llei 3/2009, del 10 de març, de regularització i millora d'urbanitzacions amb dèficits urbanístics.

Amb aquests recordatoris, es finalitza la intervenció en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

27/10/2009 Ajuntament de Torroella de Montgrí Sol·licitud d'informació a l'Administració
23/12/2009 Ajuntament de Torroella de Montgrí Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/02/2010 Ajuntament de Torroella de Montgrí Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/06/2010 Ajuntament de Torroella de Montgrí Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/12/2010 Ajuntament de Torroella de Montgrí Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/01/2011 Ajuntament de Torroella de Montgrí Resolució

Expedients Relacionats

Q-04435/2009