Resolució
AO-02859/2012 Actuació d'ofici per estudiar l'atenció sanitària que es dispensa als centres penitenciaris de Catalunya

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Serveis penitenciaris
Data d'inici 20/04/2012
Data de l'últim moviment 18/03/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Justícia Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

El Síndic ha tingut coneixement, per mitjà d'un grup d'interns del Centre Penitenciari Brians 2, que l'atenció sanitària que actualment es dispensa al centre ha disminuït per raons pressupostàries.

En l'escenari de crisi econòmica en què ens trobem, el Síndic entén que s'adoptin mesures de contenció pressupostària, però considera que cal garantir en tot moment l'accessibilitat i la qualitat de l'assistència sanitària dels interns de les presons catalanes d'acord amb el que disposen els articles 36 i següents de la Llei general penitenciària i els articles 207 i següents del Reglament penitenciari. 

Per tant, el Síndic ha obert aquesta actuació d'ofici per analitzar i valorar quina és l'atenció sanitària que actualment es dispensa als centres penitenciaris de Catalunya.

Contingut

Un cop estudiat aquest assumpte, el Síndic conclou que l'atenció sanitària que es dispensa als centres penitenciaris de Catalunya és satisfactòria, tot i que la situació de crisi econòmica que estem vivint té conseqüències negatives.

Hi ha un problema de manca de personal en la majoria dels centres causat tant per la insuficiència de personal en la plantilla de les infermeries com per la manca de cobertura de les baixes dels professionals.

Per tant, el Síndic suggereix al Departament de Justícia:

- que intenti buscar solucions per finançar les ulleres i les pròtesis dentals dels interns en els casos més extrems. S'ha de tenir en compte que molts interns són o han estat drogodependents, i els malalts drogodependents, com a conseqüència de la seva malaltia tenen la boca feta malbé. Això suposa un elevat nombre d'interns amb problemes dentals.

- que intenti, en la mesura que sigui possible, fer front als problemes de personal que presenten els centres. Caldria signar un acord amb el Departament de Salut i culminar el traspàs de personal que encara no s'ha dut definitivament a terme.

- que intenti aconseguir un conveni amb el Departament de Salut fins que no es faci efectiu el traspàs del personal a l'Institut Català de la Salut perquè es garanteixi la connexió informàtica entre les infermeries dels centres penitenciaris i els seus hospitals de referència. 

- En el cas de la Unitat Hospitalització Psiquiàtrica Penitenciària (UHPP), que estudiï la viabilitat d'establir una infermeria psiquiàtrica per als interns que presenten trastorns límit de personalitat o trastorns de tipus antisocial perquè tinguin el seu propi espai de contenció i tractament individualitzat i no distorsionin la vida dels mòduls.

- que s'acceleri, en la mesura que sigui possible, l'obertura del Centre Penitenciari de Puig de les Basses i, per tant, el conseqüent trasllat de les infermeries dels centres penitenciaris de Girona i Figueres. En el cas que per motius pressupostaris aquesta obertura no s'arribi a produir, que es valori l'adequació de les infermeries dels centres penitenciaris de Girona i Figueres.

- que procuri dotar el Centre Penitenciari de Dones d'una monitora d'esports. Segons va informar el centre, aquesta figura es considera molt important ateses les característiques del centre. Si les internes fan exercici no s'abandonen, els puja l'autoestima, dormen millor, tenen menys estrès i ansietat i prenen menys medicació. 

- que procuri dotar la infermeria del Centre Penitenciari d'Homes de Barcelona d'un administratiu pel gran volum de feina burocràtica que hi ha al centre.

Tramitació

Data Administració Tràmit

19/10/2012 Direcció General de Serveis Penitenciaris Sol·licitud d'informació a l'Administració
26/10/2012 Direcció General de Serveis Penitenciaris Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
29/10/2012 Direcció General de Serveis Penitenciaris Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/11/2012 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/01/2013 Departament de Justícia Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/02/2013 Departament de Justícia Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
25/02/2013 Departament de Justícia Resolució
26/02/2013 Departament de Justícia Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
27/02/2014 Departament de Justícia Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
14/03/2014 Departament de Justícia Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
18/03/2014 Departament de Justícia Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei orgànica 1/1979, de 26 de setembre, general penitenciària- BOE.239 (05/10/1979)
Reial decret 190/1996, de 9 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament Penitenciari- BOE.40 (15/02/1996)

Expedients Relacionats

AO-01321/2012