Resolució
Q-02866/2011 Disconformitat amb la presumpta situació d'assetjament escolar vers una alumna d'una escola de Sant Cugat

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Assetjament escolar
Data d'inici 12/05/2011
Data de l'últim moviment 21/02/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la presumpta situació d'assetjament escolar vers la seva filla, alumna de 2n de primària d'una escola de Sant Cugat. Segons explica, al grup-aula de la seva filla hi ha un líder que tots els nens segueixen, el qual, presumptament, la pega. 

La persona interessada exposa que s'ha adreçat a la direcció del centre i que ha demanat la intervenció de l'equip d'assessorament psicopedagògic (en endavant EAP), però no ha percebut que s'hagi pres cap mesura per reconduir la situació. 

Per tot això, la persona interessada s'ha vist forçada a preinscriure la seva filla per al curs vinent a una altra escola de Sant Cugat, però en aquest centre no hi ha plaça per al seu altre fill. La persona interessada constitueix una família monoparental i exposa la difícil conciliació laboral i familiar que significaria en el seu cas haver de portar els seus dos fills a escoles diferents el curs vinent.

Contingut

El Departament d'Ensenyament exposa que, després de totes les intervencions dutes a terme tant des del centre com des de l'EAP, no es van detectar actuacions que es poguessin considerar assetjament, però sí problemes de relació de la filla de la promotora amb una part important dels seus companys i companyes de grup.

Pel que fa a la no obtenció de plaça per a l'altre fill de la persona interessada, el Departament indica que l'infant està en llista d'espera al centre demanat. Tot i això, durant el període de vigència de les llistes d'espera va poder obtenir plaça l'alumna que havia quedat en primer lloc de la llista d'espera. Aquesta plaça es va atorgar amb increment de ràtio a petició del centre. Amb aquest increment, el segon curs d'educació infantil en aquest centre va quedar amb un total de setanta-vuit alumnes matriculats.

En vista d'aquesta informació, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que de cara al curs vinent valori l'augment de ràtio a l'escola en què està matriculada la filla de la persona interessada per al seu altre fill, tenint en compte les circumstàncies següents: que aquest alumne té una germana al centre; que el canvi de centre de la filla de la persona interessada va ser degut als incidents ocorreguts al centre d'origen, i que per a la promotora de la queixa representa una dificultat haver de portar els seus dos fills a dues escoles diferents per la seva condició de família monoparental.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/05/2011 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
25/07/2011 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/09/2011 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració posterior a la primera
08/02/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Segona reiteració / Obstaculització
16/02/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/03/2012 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
05/06/2012 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
10/12/2012 Departament d'Ensenyament Reiteració posterior a la primera
14/02/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/02/2013 Departament d'Ensenyament Resolució
21/02/2013 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat