Resolució
Q-02896/2010 Manca de motivació de la valoració de no-idoneïtat de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció per adoptar un infant.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Adopcions
Data d'inici 30/06/2010
Data de l'últim moviment 04/05/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Els promotors es queixen en relació amb la denegació de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció de l'informe d'idoneïtat per adoptar un infant.

Les persones interessades exposen que l'any 2006 van resultar idonis i van adoptar un infant. Addueixen que com a nucli familiar presenten les mateixes condicions i manifesten les mateixes idees i la mateixa convicció que fa quatre anys.

També fan referència a una situació d'indefensió, ja que expliquen que no coneixen els motius d'aquesta decisió.

Contingut

L'anterior Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC) indica que el cas va ser revisat pel Comitè Tècnic d'Avaluació, d'acord amb la disposició addicional quarta del Reglament de protecció dels menors desemparats i de l'adopció, que va ratificar la valoració de no-idoneïtat feta per l'institució col·laboradora d'integració familiar (en endavant ICIF) Parlament. Aquesta valoració es fonamenta en l'article 7 del Decret 127/97, de 27 de maig, del Reglament de protecció dels menors desemparats i de l'adopció, punts 1d, 5b i 5c. En aquesta mateixa data, l'actual Institut Català de l'Adopció (en endavant ICA) va dictar la Resolució que declarava la no-idoneïtat de la família.

Amb tot, el Síndic indica al Departament de Benestar Social i Família la disconformitat de la família amb el tracte rebut per part de la ICIF, i el seu desacord amb certes respostes dels tècnics relatives a determinats aspectes analitzats durant el procés.

Respecte a això, diverses les famílies fan arribar anualment al Síndic queixes referides al tracte dispensat per part dels professionals competents en fer l'estudi valoratiu de la idoneïtat de les ICIF i al desacord amb les preguntes que els han formulat i amb comentaris o respostes que han rebut.

Sobre aquesta qüestió, el Síndic ha demanat informació a l'anterior DASC en cadascuna de les situacions plantejades i la resposta obtinguda és que totes les ICIF actuen d'acord amb les directrius i les pautes emeses per l'ICA i intenten tractar tots els sol·licitants amb el màxim respecte i delicadesa. 

Tanmateix, el Síndic no pot desoir aquestes queixes i deixar d'escoltar aquesta part de ciutadans que s'adrecen a aquesta institució tot adduint haver rebut un tracte no satisfactori.

Per això, sense deixar de tenir en compte que el procés d'avaluació de la idoneïtat per a l'adopció és un procés complex i en ocasions dolorós, atès que s'aborden aspectes personals, psicològics i emocionals, en especial quan el resultat final no correspon amb el desig i les expectatives dipositades per les famílies, el Síndic suggereix que el Departament de Benestar Social i Família implanti mesures per supervisar els estudis de valoració de la idoneïtat, i que introdueixi un protocol tècnic que reculli criteris específics a l'hora de fer les preguntes per garantir un model d'actuació tècnica objectiva i neutral i així evitar la producció de comentaris, perjudicis, opinions i respostes a les entrevistes, que depassarien les funcions tècniques de valoració d'idoneïtat, i que en ocasions són objecte de queixa.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/07/2010 Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/10/2010 Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/02/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
31/03/2011 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
04/05/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució