Resolució
Q-02928/2010 Queixa referida a les condicions que s'ofereixen en un alberg situat al parc natural de Vallvidrera.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Drets de les famílies. Subvencions i ajuts
Data d'inici 01/07/2010
Data de l'últim moviment 05/08/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada es queixa de les deficiències detectades durant la seva estada en un Alberg de Barcelona, en el marc del programa Vacances en Família 2010.

Contingut

En l'informe de la Direcció General de Joventut s'exposa que l'alberg en qüestió és de gestió privada i que forma part de la Xarxa d'Albergs de Catalunya, en qualitat d'establiment adherit, però que en cap cas és gestionat directament per l'Agència Catalana de Joventut ni tampoc per la Direcció General de Joventut.

Així mateix, es fa constar que mitjançant conveni de col·laboració amb l'Agència Catalana de Joventut, l'alberg està adherit a la Xarxa Nacional d'Albergs Socials de Catalunya atesa la seva tasca social d'integració i d'inserció laboral de les persones amb discapacitat psíquica, un fet que implica una tasca especial de formació per tal que hi treballin persones discapacitades, un aspecte molt valorat per les persones usuàries de l'alberg.

L'informe manifesta alhora que, encara que l'alberg no sigui gestionat directament sota el protocol original de la Xarxa d'Albergs del Departament de Benestar Social i Família, la instal·lació compleix amb tota la normativa legal vigent en matèria d'instal·lacions juvenils com a requisit indispensable per a la seva adhesió.

Tenint en compte tota aquesta informació, el Síndic constata que en les dates en què les persones interessades es van allotjar a l'Alberg, el cuiner estava de baixa, fet que va produir que no es pogués oferir el correcte servei que habitualment es presta.

En relació amb la manca d'adequació de l'alberg a famílies amb infants, s'observa que si bé es disposava de trones, aquestes no eren suficients el dia dels fets. 

Finalment quant a la manca de zona exterior de jocs, el Síndic és informat que no es tracta d'un dels requisits exigits en el conveni d'adhesió a la Xarxa Nacional d'Albergs.

En vista d'aquestes dades, el Síndic considera que queda clar que atès que l'alberg no està directament gestionat per l'Administració, tot allò que vagi més enllà dels requisits establerts en el conveni és responsabilitat de l'entitat que gestiona l'alberg.

Per això i tenint en compte que s'ha fet constar que no hi ha hagut més queixes relatives a aquest alberg, el Síndic no aprecia irregularitat per part de l'Administració.

No obstant això, el Síndic considera que si l'Administració organitza estades de vacances per a famílies, hauria de vetllar perquè els establiments adherits disposin de totes les facilitats per a l'atenció dels infants, com ara un nombre suficient de trones i espais de joc exteriors quan això sigui possible.

Tramitació

Data Administració Tràmit

10/09/2010 Secretaria de Joventut Resposta a la comunicació a l'Administració de la queixa
13/12/2010 Secretaria de Joventut Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/04/2011 Direcció General de Joventut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/08/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució