Resolució
Q-02934/2011 Disconformitat amb l'atenció prestada per l'Hospital de Figueres a un pacient el mes anterior a la seva defunció

Matèries
Polítiques socials
Salut
Disconformitat amb el tracte rebut pel pacient
Data d'inici 16/05/2011
Data de l'últim moviment 27/05/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'atenció que va prestar l'Hospital de Figueres a la seva parella durant el mes anterior a la seva mort.

També es queixa perquè el pacient necessitava un medicament antiretroviral i una la pomada i l'Hospital no li ho va proporcionar.

A més, exposa que quan finalment se'l va traslladar a l'Hospital Josep Dr. Trueta de Girona, com ell demanava, el trasllat es va fer en males condicions, la qual cosa considera que va empitjorar el seu estat de salut.

Contingut

De l'informe tramès pel Departament de Salut es desprèn que es va anar proporcionant puntualment informació durant tot el procés al pacient i a la família. No sembla, doncs, que el Departament consideri que es va produir l'abandó del pacient ni una possible negligència mèdica, tal com es queixa el promotor. 

Pel que fa al subministrament de l'antiretroviral i de la pomada que necessitava el pacient, en ambdós casos es constata que es van produir incidències en el subministrament, malgrat que poguessin ser puntuals.

Sobre aquesta qüestió el Síndic recorda al Departament que la Cartera de Serveis Comuns del Sistema Nacional de Salut inclou, dintre de la prestació d'hospitalització en règim d'internament, l'administració de medicació i el tractament de les possibles complicacions que puguin presentar-se durant el procés assistencial. Per tant, la medicació de l'antiretroviral i la pomada haurien d'haver estat subministrats amb puntualitat pel centre hospitalari i no s'hauria d'haver demanat al promotor que els portés de casa.

Finalment, pel que fa a les condicions del trasllat en ambulància, d'acord amb l'escrit que es va enviar al promotor el 17 de juny de 2011, el mateix Consorci del Transport Sanitari Regió Girona reconeix que no es van complir els procediments establerts i que tant el centre hospitalari d'origen (Hospital de Figueres) com el mateix Consorci haurien d'haver tingut en compte les necessitats del pacient.

Davant d'això, el Síndic recorda al Departament de Salut la necessitat que el Servei Català de la Salut, com a responsable de la prestació dels serveis sanitaris als ciutadans, dugui a terme les activitats de control i supervisió de les entitats proveïdores del servei de transport sanitari, de manera que es faci un control rigorós i continu de l'eficàcia i la qualitat del servei i del compliment dels estàndards de qualitat prèviament fixats.

En aquest sentit, i atès el contingut de la carta que el Consorci del Transport Sanitari va fer arribar al promotor, el Síndic suggereix que des del Servei Català de la Salut, com a ens responsable de la prestació del servei, s'investigui si la manca d'observació del procediment que va ocórrer en aquest cas respon a circumstàncies puntuals, o bé si això es produeixen de manera freqüent o reiterada en el servei gestionat per aquest proveïdor, i que s'investigui també si es compleixen altres requisits o condicions de funcionament exigibles en la prestació del servei. Igualment, el Síndic suggereix que l'Administració sanitària valori l'adequació dels mitjans destinats i de la qualitat del servei prestat per l'empresa proveïdora, i que adoptai les mesures necessàries per tal de garantir el funcionament correcte d'aquest servei públic i l'atenció adequada als ciutadans que en són usuaris.

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/06/2011 Servei Català de la Salut SCS Sol·licitud d'informació a l'Administració
08/11/2011 Servei Català de la Salut SCS Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/12/2011 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/02/2012 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
25/09/2013 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/12/2013 Departament de Salut Resposta a la resolució pendent d'acceptació
28/04/2014 Departament de Salut Irregularitat
28/04/2014 Servei Català de la Salut SCS Irregularitat
27/05/2014 Departament de Salut Seguiment finalitzat