Resolució
Q-02934/2012 Disconformitat amb la manca de pagament d'un ajut per a la renovació de finestres del Pla Renova't 2011

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Subvencions i ajuts
Data d'inici 24/04/2012
Data de l'últim moviment 24/04/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de pagament d'un ajut per a la renovació de finestres del Pla Renova't 2011. 

Exposa que, tot i que se li va atorgar la subvenció, l'Institut Català de l'Energia (en endavant ICAEN) ha rebutjat la justificació presentada per defectes en els documents acreditatius de la despesa. 

El promotor manifesta que no se li va donar l'opció d'esmenar la justificació i que no ha rebut resposta a les al·legacions que va presentar contra l'acord de denegació.

Contingut

El darrer paràgraf de l'article 10.2.3 de l'Ordre ECF/610/2010 assenyala que el sol·licitant de l'ajut ha d'aportar ?còpia del document justificatiu d'haver realitzat el pagament de la factura indicada al punt anterior. A aquest efecte, l'ICAEN admetrà qualsevol mitjà de pagament que permeti acreditar la sortida de fons del beneficiari cap al proveïdor o subministrador, així com l'entrada d'aquest en els comptes del proveïdor subministrador deixant constància del concepte, la data i l'import a fi de comprovar que el pagament ha estat realitzat abans de finalitzar el període de justificació (document a remetre tant telemàticament com en paper)?. 

Conseqüentment, la revocació de la part de subvenció que la persona interessada va pagar en efectiu no va ser exclosa per raó de la forma de pagament sinó per l'acreditació. 

El promotor de la queixa ha acreditat que en resposta al requeriment de justificació del pagament fet en efectiu va aportar un rebut expedit per l'empresa instal·ladora, de data 23 de febrer de 2011, per import de 1500 euros i en concepte de paga i senyal. 

Cal valorar, doncs, si la presentació d'un rebut expedit per l'empresa instal·ladora s'ha de considerar un document suficient per acreditar el pagament en els termes que exigeixen les bases de la subvenció. 

Pel que fa a l'obligació de pagament lligada, com a obligació sinal·lagmàtica, correlativa a la prestació del servei o venda del producte, no hi ha una obligació específica general de documentar-ne el compliment. Des d'aquesta perspectiva, en absència d'obligació documental específica, l'aportació d'un rebut com a acreditació del compliment de l'obligació de pagament es pot considerar suficient, com a declaració del creditor de que l'ha rebut.

Si bé és legítim que, en el marc de les actuacions de comprovació del compliment de la finalitat que justifica la subvenció, l'Administració verifiqui que el pagament subvencionat s'ha destinat al pagament de l'activitat subvencionada, no pot exigir, en exercici d'aquesta funció, una forma determinada de pagament i d'acreditació que no derivi de les normes vigents que regulen les transaccions comercials i que, d'altra banda, no s'especifica en les bases de la convocatòria. 

A diferència de la redacció anterior de l'article 10.2.3, que excloïa el pagament de la instal·lació en efectiu, la redacció introduïda per l'Ordre EMO/311/2011 admet aquesta forma de pagament. 

A més, l'acreditació del pagament en efectiu per accedir a l'ajut no pot imposar obligacions de forma i documentals no previstes normativament ni especificades a les bases de la convocatòria, de manera que l'aportació de la factura i el rebut, amb relació al pagament en efectiu, haurien de considerar-se suficients als efectes de complir aquella obligació, sens perjudici de les obligacions d'anotació comptable que puguin correspondre a l'empresa instal·ladora. 

D'acord amb les consideracions precedents, doncs, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que revisi la revocació parcial de l'ajut per a substitució de finestres del promotor de la queixa.

Tramitació

Data Administració Tràmit

08/05/2012 Institut Català de l'Energia (ICAEN) Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/06/2012 Institut Català de l'Energia (ICAEN) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/12/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
04/02/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/02/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/03/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
16/04/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
24/04/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Vulneració