Resolució
Q-02953/2008 Disconformitat amb els preus excessius que hi ha als economats d'un centre penitenciari.

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Serveis penitenciaris
Data d'inici 18/06/2008
Data de l'últim moviment 08/10/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Justícia Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Un intern del Centre Penitenciari Quatre Camins va presentar en data 11 de juliol de 2007 una queixa al Síndic sobre les diferències de preus dels economats dels establiments penitenciaris, que es va registrar amb el número 03319/2007. Concretament, l'intern manifestava que els preus de l'economat del centre eren abusius, que superaven en alguns productes els preus del mercat i que eren superiors a la resta d'economats dels altres centres penitenciaris. 

De l'informe tramès pel Departament de Justícia relatiu a aquella queixa se'n desprenia que l'empresa externa encarregada de gestionar l'economat d'aquest centre penitenciari havia dut a terme un estudi comparatiu dels preus d'alguns productes venuts a l'economat del centre i dels preus dels mateixos productes venuts en centres comercials i petits comerços de la zona, i havia comprovat que els preus no diferien dels existents a les botigues de la localitat més pròxima al centre penitenciari, i que eren fins i tot relativament més baixos als de la resta de comerços.

En data 22 de novembre de 2007 el Síndic va fer una sèrie de suggeriments al Departament de Justícia. L'Administració els va acceptar i va manifestar que s'havien acordat una sèrie de mesures per homologar els preus de tots els centres. 

Actualment s'està a l'espera de rebre la valoració del nou sistema implementat, a fi d'analitzar l'homogeneïtzació dels processos, dels productes i dels preus, i millorar el servei.

En la mateixa situació es troba la tramitació de la queixa 02953/08, presentada per un intern del Centre Penitenciari Brians 2, relativa als preus abusius que hi ha als economats dels centres penitenciaris, en particular als dels centres penitenciaris Brians 1 i Brians 2.

Contingut

El Síndic va obrir una actuació d'ofici per analitzar la mateixa qüestió que es planteja en aquesta queixa. Tanmateix, atesa la complexitat de l'estudi de tota la informació obtinguda sobre aquest assumpte, fins al mes d'abril de 2011 no s'ha elaborat un informe amb les conclusions a què s'ha arribat, les quals han estat trameses al Departament de Justícia. 

A continuació, es fa una síntesi d'algunes de les conclusions principals a les quals s'ha arribat i que són les següents: 

- Més del 55% dels interns han estat penalitzats a pagar preus que, en alguns casos, arriben a superar el 30% del preu del mateix producte en un altre centre.
 
- Els intens no han de veure minvat el seu poder adquisitiu per un encariment dels productes fruit de l'encàrrec de gestió que l'Administració fa a l'empresa externa que s'encarrega dels economats. 

- És necessari recordar que es interns no disposen de llibertat per poder comprar els productes en establiments més econòmics, sinó que han de passar obligatòriament per una única botiga sense competència, circumstància que els impedeix comprar un mateix producte a l'establiment que l'ofereixi a un preu més econòmic. 

Per aquest motiu, el Síndic ha suggerit al Departament de Justícia que l'Administració penitenciària vetlli per fer possible la màxima legal segons la qual els preus dels productes no han de superar els preus que tenen a la zona on s'ubica el centre penitenciari. Aquesta referència, doncs, ha de fixar-se a partir dels preus dels productes de les mitjanes i grans superfícies, i no dels petits comerços de la zona. 

L'Administració no pot deixar que sigui la mateixa empresa adjudicatària la que fixi els límits dels preus dels productes per un període anual.

Tramitació

Data Administració Tràmit

14/07/2008 Departament de Justícia Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/02/2009 Departament de Justícia Sol·licitud d'informació a l'Administració
04/03/2010 Departament de Justícia Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/05/2010 Departament de Justícia Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/09/2010 Departament de Justícia Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/05/2011 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/07/2011 Departament de Justícia Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
25/01/2013 Departament de Justícia Resolució
08/10/2013 Departament de Justícia Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret 329/2006, de 5 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament d'organització i funcionament dels serveis d'execució penal a Catalunya- DOGC.4714 (07/09/2006)
Llei orgànica 1/1979, de 26 de setembre, general penitenciària- BOE.239 (05/10/1979)

Expedients Relacionats

AO-00403/2009