Resolució
Q-02971/2013 Disconformitat amb l'Ajuntament de Sant Joan Despí per la manca de convocatòria d'una audiència pública en relació amb el pressupost municipal de l'any 2013

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Participació ciutadana, política i règim electoral
Data d'inici 24/04/2013
Data de l'últim moviment 03/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Joan Despí Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa, que actua en representació d'un grup municipal de l'Ajuntament de Sant Joan Despí, manifesta la seva disconformitat amb la manca de convocatòria d'una audiència pública en relació amb el pressupost municipal de l'any 2013.

Segons assenyala, en data 15 de febrer de 2013 va presentar una sol·licitud de convocatòria d'audiència pública, d'acord amb el que estableix l'article 7 del Reglament de participació ciutadana de Sant Joan Despí, que diu el següent: "L'audiència pública pot ser convocada també d'ofici. Una vegada a l'any, l'Ajuntament ho farà per informar sobre les ordenances fiscals, el pressupost i el programa d'actuació".

L'Ajuntament va donar resposta a aquesta sol·licitud el dia 7 de març de 2013, i va indicar als promotors de la queixa que "l'Ajuntament de Sant Joan Despí, com a fórmula de participació, promou la presentació pública a les entitats locals prèviament a la presentació del pressupost, així com un xat obert a tota la ciutadania a la pàgina web de Sant Joan Despí. També tenen a la seva disposició el pressupost a la pàgina web".

El promotor manifesta la seva disconformitat amb el fet que no s'hagi convocat l'audiència pública demanada i que tampoc s'hagi donat una resposta concreta a aquesta qüestió.

Contingut

L'Ajuntament de Sant Joan Despí informa que convoca les entitats del municipi per tractar el pressupost i que, així mateix, s'obre un xat a la pàgina web municipal en el qual pot participar tota la ciutadania, que s'anuncia per mitjà del Butlletí de Sant Joan Despí. 

Tot i aquestes mesures que el Síndic valora positivament, cal tenir en compte que la literalitat de l'article 7 del Reglament de participació ciutadana de l'Ajuntament fa referència a l'obligació municipal de convocar, d'ofici i amb periodicitat anual, una audiència pública per tractar el pressupost municipal, entre altres qüestions, i no preveu la possibilitat de substituir la convocatòria d'audiència pública per altres mecanismes de participació o informació als ciutadans com els que assenyala l'Ajuntament.
 
Cal tenir en compte, així mateix, que en la mesura que el Reglament va ser aprovat pel Ple municipal, és també aquest òrgan qui ha de determinar si els  mecanismes de participació ciutadana alternatius que s'han esmentat poden substituir la convocatòria d'audiència pública i acordar, si escau, la modificació del Reglament de participació ciutadana en aquests termes. 

Així doncs, d'acord amb les consideracions anteriors, el Síndic recorda a l'Ajuntament de Sant Joan Despí la necessitat de convocar audiència pública  en els termes establerts a l'article 7 del Reglament de participació ciutadana amb relació a l'elaboració del pressupost municipal, sens perjudici de proposar-ne, si ho considera oportú, la modificació al Ple municipal.

Tramitació

Data Administració Tràmit

10/05/2013 Ajuntament de Sant Joan Despí Sol·licitud d'informació a l'Administració
01/07/2013 Ajuntament de Sant Joan Despí Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/07/2013 Ajuntament de Sant Joan Despí Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/09/2013 Ajuntament de Sant Joan Despí Resolució pendent d'acceptació
05/11/2013 Ajuntament de Sant Joan Despí Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
03/12/2013 Ajuntament de Sant Joan Despí Resposta a la resolució pendent d'acceptació
04/02/2014 Ajuntament de Sant Joan Despí Irregularitat
05/02/2014 Ajuntament de Sant Joan Despí Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
17/10/2014 Ajuntament de Sant Joan Despí Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
05/10/2015 Ajuntament de Sant Joan Despí Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
23/10/2015 Ajuntament de Sant Joan Despí Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
03/11/2015 Ajuntament de Sant Joan Despí Seguiment finalitzat