Resolució
Q-02983/2010 Disconformitat amb la nova ubicació prevista per a l'escola bressol municipal Puigmal de Barcelona.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 05/07/2010
Data de l'últim moviment 01/02/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

L'associació de pares i mares d'alumnes (en endavant AMPA) de l'escola bressol municipal Puigmal mostra la seva disconformitat en relació amb la nova ubicació prevista per al centre. Així mateix, es queixa del fet de no haver pogut mantenir una entrevista per tractar aquest assumpte amb els successius regidors del districte. Assenyala també que aquest desacord va ser manifestat en l'audiència pública del districte, on es va demanar poder repensar la nova ubicació.

En la queixa s'exposa que el nou espai, situat al Palau Alòs (carrer de Sant Pere Més Baix, 55) pateix importants mancances, entre les quals hi ha manca de sol al pati, falta de llum natural als espais interiors, verticalitat amb una distribució inoperant en tres plantes i falta d'espai per als dies de pluja.

En aquest sentit, l'AMPA assenyala que el projecte no contravé les previsions del Decret 282/2006, de 4 de juliol, pel qual es regulen el primer cicle d'educació infantil i els requisits dels centres, i el qual regula el nombre d'espais i la seva superfície sense entrar en aquests aspectes (ventilació, il·luminació, relació entre les peces), però que, en canvi, no s'ajusta a les recomanacions per a la construcció d'escoles bressol municipals de les guies metodològiques de la Diputació de Barcelona.

Contingut

Amb posterioritat a la presentació de la queixa, les persones interessades han aportat documentació diversa, entre la qual s'inclou l'Informe arquitectònic i urbanístic del Projecte en construcció de la nova escola bressol municipal Puigmal, de desembre de 2009; el document "Recomanacions per a la construcció d'escoles bressol municipals", emès per la Diputació de Barcelona amb data de juny de 2006 dins la sèrie deguies metodològiques; una còpia de diversos escrits adreçats als regidors del districte de Ciutat Vella en què demanaven mantenir un reunió; una còpia de l'Acord de la Comissió de Cultura, Educació i Benestar Social de 20 de setembre de 2010, referent a la incorporació amb caràcter prescriptiu de les recomanacions de l'Àrea d'Educació de la Diputació de Barcelona i de l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona per a la construcció d'escoles bressol. Aquest acord també preveu adaptar els projectes i les obres en marxa a aquestes recomanacions.

En resposta a la petició d'informació adreçada, l'Institut Municipal d'Educació va informar el Síndic que l'escola bressol Puigmal ha de ser traslladada per les seves condicions infraestructurals, ja que es troba situada a la planta baixa i al primer pis d'una escala de veïns, li manca pati exterior, etc.

També s'assenyalava que s'ha impulsat el trasllat a una nova ubicació, però no resulta senzill de trobar-la en un barri tan dens com el Casc Antic, ja que el nou edifici no podia estar gaire allunyat de l'emplaçament actual.

S'indicava que la proposta del Palau Alòs, malgrat algunes limitacions, reuneix unes condicions adequades per acollir la nova escola bressol municipal Puigmal, ja que disposa d'espais independents en un edifici d'equipament públic, superfície adequada (malgrat els tres pisos) per tots els serveis, inclòs pati exterior.

També s'informava que la interlocució per al nou equipament s'ha fet per mitjà dels tècnics municipals responsables de l'obra; s'han recollit aportacions i suggeriments i el Projecte ha tingut no menys de tres versions i ha millorat sensiblement. En cap cas la superfície del solar no s'ha pogut ampliar, i els professionals de l'actual escola bressol i les famílies han estat informats i escoltats. S'afegeix que el Projecte executiu reuneix els requisits tècnics i normatius de l'Administració competent en aquesta matèria i per això el Projecte de l'escola bressol ha estat autoritzat pel Departament d'Educació. Finalment, s'indica que l'escola acollirà, ateses les seves dimensions, un centre de capacitat mitjana (63 places) que, de ben segur, donarà un bon servei a la població del barri i als professionals que hi treballaran.

Un cop iniciada la tramitació de la queixa, les persones interessades van fer arribar al Síndic diverses fotografies amb imatges del pati de l'escola. Això no obstant, per un millor coneixement de la situació del centre, en data 23 de desembre de 2010 el Síndic va visitar l'espai on s'ha d'ubicar l'escola, acompanyat per un representant d'aquest Ajuntament.

En aquesta visita a les obres de construcció del centre s'ha pogut constatar que la futura escola bressol s'ubica en un extrem de l'edifici del Palau Alòs, tot ell en rehabilitació, i ocupa una part de la façana principal i l'espai lateral que dóna al carrer d'En Mònec.  

Durant la visita es va poder observar com efectivament el pati de la llar no disposa de sol directe (assolellament), difícilment en cap moment del dia, a causa de l'alçada de les parets que envolten aquest pati, que ocupa un espai interior.

Durant la vista es va informar el Síndic que el nivell del pati havia estat elevat a un pis superior (actualment es troba a nivell del primer pis de l'escola) respecte al projecte inicial, que l'ubicava a la planta baixa. Aquest canvi ha afavorit una millor il·luminació natural d'aquest espai, per bé que es manté sense sol directe.

Quant a la ubicació dels espais, durant la visita es va informar el Síndic que les aules i altres serveis destinats a l'ús dels infants ocuparan la planta baixa i la planta primera, mentre que a la planta segona de l'escola s'hi ubiquen espais destinats a l'ús exclusiu del personal com són el menjador de mestres, sala de bugaderia, etc.

Durant la visita es va poder observar que el centre ocupa l'extrem de l'edifici del Palau Alòs més proper al carrer d'En Mònec. Cal dir que es tracta de la part de l'edifici menys assolellada i més fosca, a diferència de l'altra part de l'edifici, actualment també en fase de rehabilitació, i on és previst ubicar altres serveis, segons es va informar, com ara un casal de joves. La façana d'aquesta part de l'edifici que dóna al carrer de Sant Pere més Baix sí que és assolellada i rep il·luminació natural directa, ja que es tracta d'una part de la façana que queda davant d'un carrer en perpendicular (carrer dels Metges) i on s'ubica una construcció en planta baixa.

Val a dir que l'escola bressol, en ocupar una planta baixa que dóna al carrer d'En Mònec i la part de façana no assolellada del carrer de Sant Pere Més baix, es troba mancada no només del sol, sinó de llum natural, especialment en la planta baixa. Aquesta planta requereix il·luminació artificial permanent, si més no a l'hivern, moment en el qual es va fer la vista. D'aquesta manera, cap de les aules i dels espais de l'escola disposa de sol en cap moment del dia.

El Síndic va preguntar el motiu pel qual s'havia optat per ubicar el centre en la part més fosca i amb menys llum de l'edifici i es va informar del fet que la possibilitat d'habilitar un accés directe des del carrer per a l'escola, en aquest cas situat al carrer d'En Mònec, havia estat determinant. En aquest carrer no hi ha circulació de vehicles, per la qual cosa l'Ajuntament informa que es va considerar que podia afavorir l'entrada i la sortida d'infants i famílies.

Amb posterioritat, el Síndic va rebre l'adhesió a aquesta queixa d'una associació de veïns, així com, el passat 28 de gener de 2011, d'una federació d'associacions de veïns, en els mateixos termes.

Un cop analitzada la informació de què es disposa i la normativa aplicable, el Síndic assenyala que l'Ajuntament de Barcelona disposa d'un ampli marge d'actuació en la tria dels espais destinats a les escoles bressol. Per tant, són possibles diferents opcions, amb el límit de la seva adequació als requisits que estableix la normativa vigent i la seva adequació a la finalitat perseguida, que és la creació d'espais per a l'atenció educativa dels infants de zero a tres anys.

Respecte a la reglamentació de les llars d'infants, s'observa que el Projecte de construcció de la nova escola bressol municipal Puigmal no contravé allò que preveu el Decret 282/2006, de 4 de juliol, pel qual es regulen el primer cicle d'educació infantil i els requisits dels centres. 

Aquest decret estableix en l'article 13 els requisits d'espais i instal·lacions de les escoles bressol, i fa referència al nombre de sales i espais, i a la seva superfície. Quant al pati, requereix l'existència d'un pati d'esbarjo a l'aire lliure, "que ha de tenir una superfície mínima de 2 metres quadrats per cada infant en utilització simultània, i un mínim de 75 metres quadrats". 

La normativa esmentada no inclou cap requisit en relació amb les característiques del pati, més enllà de la superfície, i no inclou cap referència al seu caràcter més o menys assolellat. Tampoc no s'inclou cap requisit en relació amb la disposició dels espais, a banda del nombre i la superfície.

El citat document de Recomanacions constructives emès per la Diputació de Barcelona sí que inclou, en canvi, una definició més àmplia dels requisits que ha de complir l'espai destinat a l'esbarjo, i fa referència expressa al seu caràcter assolellat. Així, s'estableix que el pati "és on es desenvolupa bona part de l'activitat. Ha de disposar-se en una bona ubicació, ben assolellada i ventilada, i alhora protegida de l'exterior i ben accessible des de l'interior del centre. Ha de disposar de mobiliari adequat, diverses zones de joc, vegetació i arbrat que generi ombra per protegir-se en les èpoques més caloroses".
 
Tanmateix, les recomanacions emeses per la Diputació no tenen ara com ara caràcter vinculant, tot i l'Acord de la Comissió de Cultura i Educació i Benestar Social de l'Ajuntament de Barcelona de 20 de setembre de 2010, en no constar que aquest acord hagi estat aprovat, pel plenari del Consell municipal (article 100.4 del Reglament orgànic de l'Ajuntament de Barcelona).

A banda de la reglamentació concreta, el Síndic també recorda que, en tractar-se d'un espai adreçat a infants, cal observar el que estableix la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets dels infants, la qual estableix, en l'article 3, que "en totes les accions que concerneixen l'infant, tant si són portades a terme per institucions de benestar social públiques o privades, tribunals de justícia, autoritats administratives o cossos legislatius, la consideració principal ha de ser l'interès primordial de l'infant".

Aquest principi ha estat incorporat també per la normativa interna (la Llei 14/2010) i implica que l'Administració ha de prioritzar l'interès de l'infant en les decisions que l'afectin. En aquest sentit, l'article 5 de la Llei 14/2010 estableix que l'interès superior de l'infant o l'adolescent ha de ser el principi inspirador i fonamentador de les actuacions públiques

D'acord amb això, en la decisió relativa a la ubicació de l'escola bressol hauria de prioritzar l'interès dels infants que hi han de ser escolaritzats, de forma que es tingués en compte no només el compliment dels requisits que estableix el Decret 282/2006, sinó la seva ubicació en un espai que, entre totes les possibles opcions, sigui el que més s'adeqüi a les necessitats dels infants.

El Síndic no disposa de la informació relativa a les possibles opcions d'espai de què disposava l'Ajuntament en aquest cas per ubicar l'escola bressol Puigmal. En el seu escrit de queixa, les persones interessades fan referència a l'existència d'espais alternatius. L'Ajuntament, en canvi, al·ludeix al fet que es tracta d'una zona urbana consolidada i amb un grau de densitat elevada.

En tot cas, dins de l'edifici del Palau Alòs, sí que sembla evident que s'ha prioritzat altres interessos, atès que l'espai més assolellat i amb més il·luminació natural ha estat destinat a altres funcions, sembla ser -si no és així el Síndic demana que s'indiqui- un casal de joves, i no s'ha prioritzat en canvi la ubicació de l'escola bressol, on no cal oblidar que els infants romanen bona part del dia, ja que molts hi esmorzen, hi dinen, hi fan la migdiada i hi berenen.

D'acord amb aquest interès prioritari de l'infant, el Síndic suggereix al consistori que s'han de fer esforços perquè les noves escoles bressol s'ajustin a les citades prescripcions tècniques de la Diputació. S'entén que amb caràcter general es fa així, atesa la reconeguda qualitat de les escoles bressol d'aquest Ajuntament, també quant a condicions materials, però en aquest cas concret el Síndic considera que sense incomplir la normativa s'hauria d'haver fet un esforç més gran de priorització de les necessitats dels infants, bé en una ubicació alternativa, bé en la zona més assolellada i amb millor il·luminació de l'edifici del Palau Alòs.

Per aquest motiu, el Síndic suggereix que s'explorin alternatives d'ubicació de l'escola bressol Puigmal en un espai alternatiu més idoni per a les necessitats d'una escola bressol i demana informació de les actuacions realitzades en aquest sentit.

En data 21 de setembre de 2011, el Síndic ha reiterat els seus suggeriments a l'Ajuntament de Barcelona.

Tramitació

Data Administració Tràmit

19/07/2010 Institut Municipal d'Educació (IMD) Sol·licitud d'informació a l'Administració
24/08/2010 Institut Municipal d'Educació (IMD) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/02/2011 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
17/03/2011 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/05/2011 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/07/2011 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
23/09/2011 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
24/11/2011 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
01/02/2012 Ajuntament de Barcelona Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret 282/2006, de 4 de juliol, pel qual es regulen el primer cicle de l'educació infantil i els requisits dels centres- DOGC.4670 (06/07/2006)

Expedients Relacionats

Q-00497/2011