Resolució
Q-02987/2010 Manca de resposta i d'actuació de l'Ajuntament de Calafell davant la queixa per les molèsties de sorolls ocasionades pel gos del veí.

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Molèsties o maltractaments d'animals
Data d'inici 05/07/2010
Data de l'últim moviment 18/04/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Calafell Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa refereix les molèsties que li ocasionen els lladrucs d'un gos d'una finca veïna al seu domicili de Calafell. Exposa que l'animal està tot el dia sol i sense lligar a la casa i que borda contínuament.

La persona interessada diu que ha posat en coneixement de l'Ajuntament aquesta situació per mitjà d'un escrit presentat en data 15 de febrer de 2010, sense que s'hagi resolt la situació.

Contingut

En vista del que s'exposa a l'informe relatiu a la queixa del promotor referida a les molèsties que ocasionen els lladrucs d'un gos d'una finca veïna, i atès que no consta cap animal censat en l'habitatge que motiva aquesta queixa, el Síndic constata que s'ha traslladat la queixa al Departament de Sancions de l'Ajuntament de Calafell per tramitar l'expedient sancionador corresponent.

Tanmateix, atès que l'Ajuntament no indica quin és l'estat de tramitació d'aquest expedient, el Síndic li recorda que l'article 47.4.e) de l'Ordenança municipal de tinença d'animals de companyia tipifica com a infracció molt greu el fet de no tenir l'animal inscrit en el cens municipal i degudament identificat.

A banda del que estableix aquesta ordenança pel que fa a les condicions de tinença dels animals de companyia, el Síndic també recorda al consistori que l'exercici del dret dels particulars a tenir animals de companyia s'ha de conjugar amb un interès públic prevalent, com és el de la preservació del medi ambient adequat. 

En aquest sentit, l'Ordenança municipal de convivència ciutadana prohibeix a l'article 77.d) "deixar entre les 22 i les 8 hores en patis, galeries, balcons o finestres qualsevol animal que, amb els seus cants, sons, crits o altres activitats, pertorbi el descans dels veïns. Durant les hores restants, també hauran d'ésser retirats pels seus propietaris o encarregats quan notòriament ocasionin molèsties als altres ocupants de l'immoble o als dels habitatges propers. Tampoc no podran produir molèsties encara que els animals estiguin a l'interior dels pisos o locals de què es tracti."

Finalment, si l'Ajuntament constata que la situació ho requereix, el Síndic també li demana que valori la possibilitat d'intentar dur a terme una mediació entre els veïns per consensuar una solució que satisfaci les dues parts i aconseguir, alhora, un entorn agradable de convivència veïnal. 

Fetes aquestes consideracions, el Síndic dóna per closes les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/07/2010 Ajuntament de Calafell Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/12/2010 Ajuntament de Calafell Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/04/2011 Ajuntament de Calafell Resolució