Resolució
Q-03011/2010 Manca d'actuació de l'Ajuntament de Torelló davant d'una reclamació per la denegació d'ajuts socials, i manca de resposta a la sol·licitud d'un informe.

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 05/07/2010
Data de l'últim moviment 03/06/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Torelló Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada assenyala que és usuari dels serveis socials de l'Ajuntament de Torelló des de fa molts anys i que, atesa la seva discapacitat -del 53%-, ha demanat en reiterades ocasions que l'ajudin a aconseguir una feina adequada a les seves possibilitats.

El promotor indica que fa dos anys que no disposa de serveis bàsics al seu domicili (electricitat i aigua) i que va posar aquesta situació en coneixement de l'equip de serveis socials que, segons narra, li van explicar que, després d'una reunió, s'havia desestimat la possibilitat de prestar-li cap tipus d'ajuda.

Assenyala igualment que va demanar al consistori un informe sobre el seu habitatge per adjuntar-lo a un tràmit iniciat amb la Generalitat de Catalunya, però que no l'ha rebut encara.

També tramet una còpia de la instància presentada a l'Ajuntament el passat 22 de març de 2010, en què demana informació sobre el motiu de la denegació de tot tipus d'ajut, insisteix que no li han donat l'informe sobre el seu habitatge i assenyala que encara no ha obtingut cap resposta.

Contingut

D'acord amb el que explica l'informe municipal de resposta, s'entén que es tracta d'una persona amb discapacitat física i psíquica reconeguda i que, d'acord amb el diagnòstic facultatiu, no reconeix la seva discapacitat psíquica. 

Segons es desprèn del resum de les intervencions fetes des de l'Ajuntament, s'entén que, en el cas del promotor, el consistori ha actuat en el marc de les seves competències, sense que es desprengui cap irregularitat d'aquesta actuació.

En aquest sentit, s'entén que, a més de les intervencions que han intentat els serveis socials bàsics de l'Ajuntament per proporcionar-li aliments, per integrar-lo en un pla de treball o d'accés a un habitatge social, o per intentar que es deixi prestar atenció sanitària especialitzada, s'ha tramitat una sol·licitud de renda mínima d'inserció que li ha estat concedida, de manera que actualment rep aquesta prestació. 

Amb tot, el Síndic recorda que aquest cas palesa una situació delicada i de risc social. Per aquest motiu, tot i no haver-hi cap actuació irregular per part de l'Administració municipal en aquest assumpte, suggereix que els serveis socials de primària de l'Ajuntament facin un seguiment de la situació de la persona interessada.

Finalment, pel que fa al fet que el consistori no va donar resposta a la instància que el promotor va presentar el dia 22 de març de 2010, atès que ell no es va presentar a les entrevistes concertades, el Síndic recorda que l'article 42 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i l'article 53 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, disposen el deure de les administracions de donar una resposta expressa a tots els plantejaments que els adrecin els ciutadans, i de notificar-la a les persones interessades, amb les úniques excepcions que es preveuen expressament. Aquest deure ha estat àmpliament reiterat per aquesta institució i ha estat inclòs pel Síndic com un dels principis bàsics del Codi de bones pràctiques administratives.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/07/2010 Ajuntament de Torelló Sol·licitud d'informació a l'Administració
01/10/2010 Ajuntament de Torelló Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/11/2010 Ajuntament de Torelló Resolució
09/02/2011 Ajuntament de Torelló Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
18/04/2011 Ajuntament de Torelló Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
03/06/2011 Ajuntament de Torelló Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya - DOGC.5686 (05/08/2010)
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)